Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bosse - en sommarfavorit mot alla odds

Annons

Han heter Andersson. Bo Andersson. För ett par månader sedan hade jag aldrig hört talas om honom, än mindre sett denne Andersson i tv-rutan. Möjligen hört rösten i radio någon gång.

I dag är Andersson en av mina favoriter i den svenska tv-sommaren. Han är det mot alla odds.

Bo Andersson?

"Bosse bildoktorn", förstås.

Tv-favorit för en åldrande yngling med tummen mitt i handen som insett att det klokaste för både honom och bilen är att aldrig öppna motorhuven. Jo, så kan det bli.

Men be mig inte förklara varför denne garagets artist blivit en tv-profil jag ogärna missar. Det kan jag nog inte.

Kunskapen om att byta avgassystem, täta kylare, fixa lackskador eller byta spindelbultar kan jag ju vara utan. Risken med att ens försöka tillämpa denna kunskap skulle jag inte utsätta vare sig mig själv eller fordonet för.

Ändå ser det ju så förbaskat enkelt ut. Precis som det gör för alla som kan.

Men Bosse bildoktorn är något mer. En tv-personlighet med utstrålning, med kroppsspråk, och med glimten i ögat.

Jag misstänker att Andersson skulle kunna göra intressant tv även om han berättade mässingsorkesterns historia eller gästspelade som tv-kock med ett recept på matjessill och färskpotatis.

Vissa kan konsten att få oss att titta och lyssna uppmärksamt, oavsett ämne. Denne Andersson från Småland är en sådan.

Dessutom, vilket självklart måste understrykas, ska producenten ha sin del av berömmet. Det är han som väl tagit tillvara Bosses kvaliteter och sett till att det blivit tio tempofyllda, inte långdraget sega och trista, avsnitt.

Förhoppningsvis finns det en fortsättning för bildoktorn i tv-rutan även när sista avsnittet sänts på torsdag. Om inte annat så kanske som en del i Trafikmagasinet. Vad vet jag?

Jo, att jag inte är ensam om att ha upptäckt och även gillat programmet. Det visas bland annat av att Bosse bildoktorn hela sommaren givit den danska mordkommissionen en tuff match om tittarna.

Till bilden hör naturligtvis också att "gör-det-själv-programmen" tillhör innetrenderna i televisionen just nu.

Visserligen tycks de flesta av de dussintals kockarnas spisar gå på sparlåga i sommarhettan.

Men på sommartorpet är aktiviteten lika hög som den varit ett antal somrar nu.

Också detta ett stycke fascinerande uppvisning i det omöjligas konst. För den med tummen mitt i handen, alltså.

Ernst Kirchsteiger och hans kompanjoner på sommartorpet har givit hemsnickeriet ett ansikte om somrarna, ungefär som Martin Timell blivit det under andra delar av året.

Den misstänksamme i mig anar dock något fusk någonstans. För det kan väl inte vara så enkelt som det ser ut ibland.

Men: Denna sommar är Bosse nummer ett. Förhoppningsvis är därför inte första sommaren den sista.

Trots det skulle jag aldrig komma på tanken att leka följa John. Det är tidvis både medryckande och entusiasmerande - men för en teknisk novis - livsfarliga tips...

veckans minnesvärda:

Dramadokumentären i två delar om Nürnbergprocessen i två delar med en rad lysande skådespelare var, trots sitt trista, tunga ämne, program att minnas under en tid när de flesta andra glöms fort.

veckans antikrunda:

TV3 just nu: Rena antikrundan i gammal, tidigare sedd tv. Dammigast: Familjen Macahan för femtioelfte gången minst. Att generationer av barn gärna ser Saltkråkan sommar efter sommar är en sak. Men inte Zeb, Luke och kompani trots att det var mest sedda barn- och ungdomsprogrammet. För 15-20 år sedan...

HANS DAHL

Mer läsning

Annons