Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bosnien upphäver medborgarskap

Annons

Bosniska myndigheter har återkallat hundratals medborgarskap som tilldelats män som kom till landet för att kriga på muslimernas sida på 90-talet.

Beslutet att dra in medborgarskapen för de islamiska krigsvolontärerna tolkades i Sarajevo som en eftergift åt USA. Redan vid slutet av 90-talet uppmanade USA de bosniska ledarna att återkalla dessa medborgarskap. Kravet upprepades efter terrorattentaten mot New York och Washington 2001.

Han sade att en statlig kommission kommit fram till att medborgarskapen hade utfärdats på olagligt sätt och att de därför dras in med omedelbar verkan. Alla har rätt att överklaga beslutet innan de deporteras.

Colak sade inte vilka krav för medborgarskap männen inte hade uppfyllt. Inte heller kommenterade han tidningsspekulationer om att de misstänks ha koppling till extremistgrupper.

De flesta av de volontärer som stannade kvar efter kriget 1992_95 har gift sig med bosniska kvinnor och många av dem lever i renlärigt islamiska samfund i ensligt belägna byar. De flesta bosnier, oavsett religiös hemvist, betraktar krigsvolontärerna med skepsis och misstänker dem för att försöka pracka på de vanligtvis toleranta bosniska muslimerna extrema åsikter.

Människorättsgrupper och krigsveteraners intresseorganisationer anklagar regeringen för att kränka volontärernas mänskliga rättigheter genom att splittra deras familjer.

Justitieministern sade på onsdagen att 349 volontärer fått sina medborgarskap godkända och att granskningen av samtliga beräknas ta ytterligare ett år.

TT

Mer läsning

Annons