Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bort från stan med Rias hjälp

Annons

- Det primära är inte vad man gör, utan det primära är att man kommer ut. Bort från stan...

Birger Gillsberg, ansvarig på Ria, kommenterar den sommarverksamhet som har bedrivits för personer med "gemensamma missbruksproblem" som är den benämning han vill använda på människor som har kommit på glid i samhället.

I mitten av juni tog finansutskottet beslut på att 100 000 kronor skulle satsas på sommaraktiviteter för missbrukare i Borlänge. Motiveringen till detta var att "personerna skulle få någonting att göra och så blir det en bättre situation i centrum".

En motivering som Stefan Jonsson, en av Rias många gäster håller med om:

- Utan Ria och de aktiviteter som varit i sommar så skulle vi inte komma någonstans. Det är ju ingen av oss som har körkort. Nu kommer vi ju ut, och bort från centrum, med allt vad det innebär med mindre nedskräpning och annat.

Stefan berättar att han har varit med på flera utflykter, bland annat till Torsångs motormuseum.

- Det roligaste var att de hade en gammal motorcykel med flätad sidovagn som är väldigt ovanligt. Det visade sig att min gamla läromästare, John Larsson från Gamla Stan i Stockholm, hade gjort den en gång i tiden.

Stefan, som är från Huddinge, har tidigare arbetat som korg-makare. Innan livet tog sig en annan vändning.

Förutom besök i Torsång har man varit till Ornässtugan, Silvbergs Gruva, Fänforsen i Björbo och Clas Ohlson i Insjön.

- Vi fick beslut om pengarna väldigt sent, men upplägget har trots det fungerat bra, säger Birger Gillsberg.

Det viktigaste har dock varit att Ria har fått möjligheten att hålla öppet hela sommaren och kunnat bjuda på lunch.

- Normalt kostar en måltid hos oss 20 kronor, men nu under sommaren har det varit gratis. Vi har haft 25-30 personer som har kommit dagligen för att få ett mål mat, läsa tidningen och möjlighet att umgås.

När tidningen kommer på besök har Ove Ekholm, 79 år, sökt sin tillflykt till skuggan under ett äppelträd. Att Ria, det vackra röda huset och den lummiga trädgården mitt på Östermalm i Borlänge, är en oas för Borlänges missbrukare är inte svårt att förstå.

Ove Ekholm är en trogen besökare hos Ria. I stort sett varje dag i 20 års tid har han tagit sig ner till Östermalm från sin lägenhet på Tjärna ängar, för att äta lite och träffa "killar som sitter i samma båt".

- Jag är uppväxt i ett fosterhem, en bra familj i Skåne, men redan i tidig ålder så ville jag vara lite annorlunda. Jag har ett förflutet med både missbruk och kriminella handlingar, berättar Ove som nu kan lägga de svåra åren bakom sig.

- Ja, livet har verkligen gått i vågor, säger han och suckar:

- Men man får vara glad att man är så pigg och vital som jag är i dag.

På måndag återgår Ria till sin ordinarie verksamhet. Men än är det några dagar kvar med lite annorlunda och uppskattade aktiviteter. På eftermiddagens agenda står korvgrillning vilket är populärt.

- Det är helt suveränt att vi får komma hit och äta. Det är inte så kul att gå hungrig, säger Stefan Jonsson.

ANN-LOUISE EBBERSTEIN

Mer läsning

Annons