Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Börsras skapar oro

Annons

Ända sedan börsen vände nedåt under våren 2000 har bankernas privatrådgivare rekommenderat spararna att inte göra något förhastat, läs sälja, utan stanna kvar i båten och rida ut stormen. Det har för de flesta aktieägare, särskilt för alla de med telekomaktier, inneburit förlorade besparingar.

Rådgivare på de större bankerna i Falun som tidningen pratat med vittnar om fler oroliga kunder som kommer in för att fråga om råd. En tendens under våren har varit att kunder valt att placera om mot en större andel räntebärande papper.

- Känner man en stark oro ska man förstås sälja, säger Pia Källarbo, ställföreträdande kontorschef på Handelsbanken i Falun.

Har man däremot inte behov av pengarna för tillfället så råder hon sparare att stanna kvar med sina placeringar.

- Man får vara optimist, säger hon, men poängterar att det alltid är upp till varje person att göra en riskbedömning och fråga sig hur länge man kan klara sig utan att ta ut sina pengar.

Vad gäller boräntan så förordar Pia Källarbo en mix av fast och rörlig del.

Arne Persson är privatrådgivare på SEB i Falun. Bland hans kunder har flera under våren gjort försäljningar och omplaceringar mot räntebärande papper. Ingen panikförsäljning, men mer än tidigare. För de som månadssparar i fonder är hans råd att fortsätta eftersom man ofta köper nytt till billigare pris. Det resonemanget förutsätter dock att det kommer en vändning inom en snar framtid.

- Det är helt klart fler som hör av sig, men vi är också mer aktiva i vår kontakt med kunderna. Har man varit med under hela nedgången så tycker jag inte att man i dag ska göra något drastiskt, säger Arne Persson och nämner Ericsson som det perfekta exemplet på hur det kan gå om man sitter med alla sina besparingar i samma placering.

- Det är det bästa beviset för att man måste sprida riskerna, säger han.

Liksom Pia Källarbo på SHB är Arne Persson optimist.

- Givetvis kommer det att vända, säger han.

Göran Andersson, privatmarknadschef på Föreningssparbanken i Falun, betonar att det är viktigt att samtala med kunderna om riskerna med att placera i aktier och fonder.

Dagens fondsparande har enligt Göran Andersson delvis ersatt det tidigare dominerande bankbokssparandet. Följden har blivit en större riskexponering för alla småsparare.

Rekommendationen för boräntan är att ha en mix av rörlig och fast. Dagens ränteläge betecknar han som mycket lågt.

DAVID AHLIN

Mer läsning

Annons