Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Börsras för ABB

Annons

ABB vinner allt fler order, men rapporterar samtidigt om sämre lönsamhet inom kraftdivisionen vars huvuddel i Sverige finns i Ludvika.

Koncernen ökade intäkterna med 5 procent till motsvarande 34 miljarder kronor under tredje kvartalet.

Vd Jürgen Dormann var nöjd.

- ABB har genomfört en lyckad vändning och växer nu stabilt av egen kraft. Efterfrågan stiger på de flesta marknader, säger han.

De nya affärerna vinns i Kina, USA, Sydamerika och Östeuropa. I Västeuropa tvingades däremot kraftdivisionen, med närmare hälften av koncernförsäljningen, rapportera om en vikande orderingång.

Kraftdivisionen som haft otur under hösten och har inte lyckats vinna de två stora upphandlingarna av högspänd likström, HVDC, som ABB räknat med. Upphandlingen av kabeln mellan Norge och Nederländerna har senarelagts och upphandlingen av kabeln mellan Estland och Finland har gått ut på ny anbudsrunda. Dessa två projekt innebär uteblivna beställningar på sex miljarder kronor.

Fred Kindle, som tar över vd-skapet vid årsskiftet, förklarar den sämre vinsten för Kraft med stigande råvarupriser och överkapacitet inom Kraftlinjeverksamheten.

- Efterfrågan för våra kraftprodukter är enorm på tillväxtmarknader och investeringarna är eftersatta i både USA och Västeuropa, sa Kindle.

Vore det inte för problem med icke-kärnverksamheter, som byggrörelsen, skulle resultatet varit mycket bättre, poängterade Kindle.

Bolaget fortsätter också att beta av skulderna. Bara i år har ABB betalat tillbaka drygt 19 miljarder kronor. Den sista september var skulderna knappt 37 miljarder kronor och bolaget räknar med mindre än 30 miljarder i skuld i slutet av nästa år.

Tredje kvartalets vinst efter skatt var knappt 700 miljoner kronor jämfört med en förlust på 2 miljarder kronor samma period förra året. Marknaden hade förväntat sig ett resultat som var minst 100 miljoner kronor bättre och detta förklarar börsraset.

Analytikerkåren var snabbt ute med att sabla ned på ABB och en kritik som årterkom var att man bedömde att ABB har satt upp orealistiska vinstkrav på ABB Power Technologiesdelen.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons