Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Borlängevatten kostar 79 miljoner

Annons

I och med att ombyggnaden av riksvägen är nära förestående dök tanken upp i Falun att man kunde lägga ner vattenrör och fjärrvärmekulvert från Borlänge samtidigt.

Det visar sig nu inte ge någon ekonomisk vinning. Projektgruppen har i stället arbetat med andra dragningsalternativ för vattenledningen till Falun.

Borlänge har redan bestämt att ta upp en vattentäkt i Lennheden utanför Amsberg då man behöver en reservvattentäkt till täkten i Tjärna.

Vill Falun också ha vatten från Lennheden kan kommunerna öppna en täkt gemensamt. Ledningen därifrån dras sedan till Tjärna och vidare till Ornäs, Karlsvik, Tallen och fram till Krondiket.

Samarbetet sänker kostnaderna med mellan 15 och 20 procent för kommunerna, uppger Anders Goop.

Totalt kostar det 93 miljoner kronor varav Faluns del beräknas till 79 miljoner kronor. Det är bara fyra miljoner kronor mer än när frågan om att ta vatten från Badelundaåsen utreddes förra gången i början på 90-talet.

Men frågan om fördelningen av kostnader är öppen. Andra alternativ diskuteras som till exempel att Borlänge står för hela investeringskostnaden och att Falun enbart köper färdigt vatten.

Det finns flera fördelar för Falun att ta Badelundavattnet, anser Anders Goop. Det är så rent att inga kemikalier behöver tillsättas som man måste göra med vattnet från Rogsjön.

- Mindre behandling ger lägre driftskostnader, säger han.

En annan sak är att ledningarna från Rog är 50 år och börjar sjunga på sista versen. Rog kan fungera ett tag som reservtäkt för Falun men i princip är inte det heller nödvändigt, anser Anders Goop.

- Tjärna kan lika väl fungera som Faluns reservtäkt, säger han.

I går gav han Faluns fullmäktigeledamöter information om utredningen. Han påpekade samtidigt för politikerna att de inte har lång tid på sig att bestämma sig om de vill ha Badelundavattnet. Detta för att Borlänge redan nästa år vill påbörja projekteringen för sin täkt i Lennheden och vill Falun vara med på tåget och tjäna samarbetspengar brådskar ett beslut.

Frågan om en fjärrvärmekulvert brådskar dock inte. Den har för närvarande lagts på is ett tag. Tanken är att Borlänge ska ta tillvara spillvärme från sina industrier men vilka som ska ingå och hur det ska göras är ännu inte utrett ordentligt.

Men frågan kan snart väckas till liv igen i och med att Falun står inför en kommande brist på värme på grund av den kraftiga fjärrvärmeutbyggnaden. Enligt uppgifter Anders Goop har fått skulle Falun om ett par år behöva bygga en anläggning till i ungefär samma storlek som Västermalmsverket.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons