Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Borlängetjej i händelsernas centrum

Annons

George W Bush har talat till nationen. USA rustar för krig. Tv-kanalerna sänder senaste nytt dygnet runt och tidningarnas löpsedlar kan sammanfattas med ett enda ord. Attack.

Det som komma skall har skapat hysteri i USA. Folket bunkrar livsmedel. I affärerna har dricksvattnet och konserver tagit slut. Samtidigt har speciella hyllor med saker som kan vara nödvändiga i krigstider upprättats. Bland "krigsvarorna" återfinns bland annat maskeringstejp, plast, ficklampor och batterier.

- Det här är stort för det amerikanska folket. Så stort, att det nästan känns löjligt för mig som är svensk.

Det säger Johanna Stenback, 19 år från Borlänge. Sedan oktober förra året arbetar hon som barnflicka hos en familj i Washington DC. Hon beskriver det nuvarande läget som skärrat, nervöst och i vissa fall även hysteriskt.

- Alla hushåll har fått en handbok med krigsförberedelser, berättar hon.

I boken finns allmänna råd om hur man bäst skyddar sig under eventuella attacker. Befolkningen uppmanas bland annat att plasta in dörrar och fönster, i fall att Irak giftbombar staden.

Vid en eventuell attack vill den amerikanska regeringen att folket först och främst söker skydd i källarutrymmen. Om det inte räcker och en evakuering av Washington DC blir nödvändig, finns på förhand utpekade flyktvägar ur staden.

- Vi har köpt hem extra mycket vatten, batterier och ficklampor. Med det är också de enda direkta förberedelserna för krig just min familj har gjort, berättar Johanna Stenback.

Tågen i Washington har formligen tapetserats med affischer innehållande ett antal punkter som avslöjar en terrorist. De resande ska hålla ett extra öga på personer som svettas mycket eller bär ovanligt pösiga jackor. Om någon glömmer en väska på tåget och detta observeras, uppmanas de resande att vänligt men bestämt påminna personen i fråga om det glömda godset.

- Och sen ska alla amerikaner lära sig morsealfabetet. Studiematerial finns tillgängligt på internet, berättar Johanna Stenback.

Flera av hennes vänner har lämnat USA och rest till tillbaka till sina hemland. För Johanna Stenback är det dock inte aktuellt. Även om klockan på tv-skärmen som räknar ner timmar, minuter och sekunder till det stundande kriget gör henne lite nervös, vill hon inte lämna Washington DC.

- Jag kanske ändrar mig om någonting händer. Men just nu känner jag mig ganska trygg. Washington och New York är de bäst bevakade städerna och därför de säkraste att befinna sig i.

Vad gör du i kväll, när tidsfristen går ut?

- Då följer jag händelserna via familjens tv.

LINDA ERIKSSON

Mer läsning

Annons