Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Borlänges ungdomar positiva till svartsprit

Annons

Försäljningen av svart utlandsalkohol har vuxit sig allt större och innebär att riskerna för alkoholskador bland ungdomar ökar.

45 procent av ungdomarna mellan 16 och 19 år i Borlänge tycker att det är okej att köpa svart utlandsalkohol. Siffran är den näst högsta i landet. Storstädernas siffror ligger flera procentenheter under den för Borlänge.

Försäljningen av svart alkohol sker ofta direkt från lastbilsflak, parkeringsfickor och garage.

Ryktet om försäljning av utlandsalkohol sprider sig snabbt bland ungdomar. Kontakter knyts via mobiltelefoner och internet.

- Acceptansen är hög och tillgängligheten är stor. Det ungdomarna bryr sig om är att ölen ska vara billig, de tar vad de får tag i. Vad jag har märkt sedan den svarta utlandsölen kom in i bilden är att försäljningen av hembränd sprit har minskat, säger Jan Haglund, fältassistent i Borlänge kommun.

Vad kan ni göra för att stävja brukandet av svart utlandsalkohol bland ungdomar?

- Vi kan upplysa ungdomarna om att det är förbjudet att dricka alkohol i denna ålder och nästa steg är att få dem att hantera alkoholen varsamt. Men det går inte att komma med pekpinnar, det lyssnar inte ungdomar på, säger Jan Haglund.

Han berättar att den svarta försäljningen av utlandsalkohol har vuxit sig större för varje år som gått sedan 1995. Parallellt med detta har konsumtionen av alkohol krypit allt längre ner i åldrarna.

- Vi ser ungdomar som går i fjärde och femte klass dricka öl nu för tiden. De umgås ofta med äldre ungdomar, som kan förse de yngre ungdomarna med öl. Det är ett sorts lärlingssystem, säger han.

En förklaring till att acceptansen för svartsprit är högre i Borlänge än i storstäderna kan vara att det i storstäderna finns fler krogar med längre öppettider och att traditionen hembränd alkohol inte är lika stor som på landsbygden.

Att försäljningen av svart utlandsalkohol skulle vara större i Borlänge än i andra städer är inget Sonja Sahlin, vid det lokala brottsförebyggande rådet, känner till.

- Jag tror att det här är ett lika stort problem var man än vänder sig i landet, säger hon.

PETER SÖDERLUND

Mer läsning

Annons