Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Borlänges hushåll fick brunt vatten ur kranarna

Annons

I går drabbades många hushåll i Borlänge av brunt dricksvatten. Orsaken var en vattenläcka som inträffat tidigare under natten.

- Läckan drabbade stora delar av stan, bland annat centrum, Hagalund, Gylletäppan och Södra Backa, berättar Göran Friberg vid Borlänge energi.

- Det var vid elvatiden på förmiddagen som samtalen började komma in från folk som var drabbade. Det var på så vis vi blev varse om läckan. Vi hade observerat att det gått åt ovanligt mycket vatten under natten.

Vattnet rann rakt ut i Lusbäcken och därför upptäcktes inte läckan med en gång.

- Men så fort vi lokaliserat läckan så var det fixat på tio minuter.

Det är i dagsläget svårt att säga hur mycket vatten som runnit ut, men Göran Friberg gissar på att det kan röra sig om ett par tusen kubik. Orsaken till läckan var en koppling som slitit sig.

- VA-ledningar håller på att läggas om med anledning av bygget vid Kupolenområdet. För ett par dagar sedan gjordes en omkoppling, och det var den som nu hade slitit sig.

När felet var åtgärdat flödade vattnet på i ledningarna igen. Men med en högre hastighet. Därav det bruna vattnet.

- När vattnet kommer med så hög hastighet rivs järnbeläggningen i rören loss och följer med. Detta är inget farligt och försvinner om man låter vattnet spola en stund, säger han.

MARIA SVENSSON

Mer läsning

Annons