Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Borlänges handelsplaner kan stoppas

Annons

Ica Maxi ska etableras i Borlänge. Ännu ett "externt köpcentrum" i kommunen. Någon dialog kring planerna förekom inte med grannkommunerna innan planerna offentliggjordes före jul.

Boverkets generaldirektör Ines Uusmann menar att det är lätt för kommunala tjänstemän och politiker att falla för företagens locktoner och snygga koncept.

Istället bör man vara sunt misstänksam och verkligen fundera över vad den externa handeln betyder. Hur den påverkar centrum, hur den drabbar grannkommuner och om det verkligen blir några nya jobb i slutändan.? Boverket har gett ut en bok med goda råd till kommuner:

- Den erfarenhet vi har är att de som vill etablera sig kommer med snygga koncept. Man säger att det ger arbetstillfällen och billigare priser. Men på sikt ger det knappast fler arbetstillfällen. Det försvinner jobb i andra affärer.

- Priserna, det kan bli en press nedåt. Men det får man ställa mot att pensionärerna kanske inte kan handla själv, då medför det ökade kostnader i hem- tjänsten, säger Ines Uusmann.

Stadskärnan kan också påverkas av extern handel, liksom även annan handel, exempelvis Konsumaffären vid vårdcentralen.

Sådana småcentra kan få svårare att hävda sig. Alla sådana här argument bör en kommun fundera över, menar Uusmann.

Brist på mellankommunal samverkan kan länsstyrelsen råda bot på.

I Jämtland har länsstyrelsen beslutat att ta in två planer för granskning.

Dessa stoppades då konsekvenserna för handeln ansågs bli för stora.

- Det är inte så vanligt att en länsstyrelse griper in. Men länsstyrelsen i Dalarna kan också agera, summerar Ines Uusmann.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons