Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Borlänges existens hotas

Annons

2005 ska EU införa ett system med handel med utsläppsrätter för koldioxid. En följd av klimatmötet i Kyoto 1997. Handeln riskerar enligt kommunalrådet Peter Hultqvist att få mycket stora ekonomiska konsekvenser för Sveriges basindustri.

Han pekar på att SSAB-koncernen i stort hotas av det planerade systemet, och därmed även indirekt SSAB:s anläggning i Borlänge.

- SSAB Tunnplåt är en av grundpelarna i Borlänges näringsliv och den ursprungliga faktorn bakom vårt samhälles tillkomst och tillväxt överhuvudtaget.

- Om företaget skulle hamna i farozonen för en nedläggning hotas hela Borlänge kommuns existens och därmed även övriga Dalarna, säger Peter Hultqvist.

Det handlar om extra pålagor på hela SSAB-koncernen, och även ökade kostnader för specialprodukten extra höghållfast stål. Tanken med utsläppsrätterna är att begränsa koldioxidutsläppen, vilket är något som även Peter Hultqvist menar måste göras. Men på det här viset anser han att effekten blir den rakt motsatta.

För att minska koldioxidutsläppen i den svenska stålindustrin mer än vad som skett hittills måste produktionen minskas, enligt Hultqvist.

Mer produktion sker då i andra länder som inte har lika låga utsläpp.

- Därför vore det bättre både för miljön och ekonomin om svensk stålindustri fick bedömas efter utsläppt ton koldioxid per producerat tom stål.

När miljöminister Lena Sommestad gästade Kvarnsveden i veckan tog Hultqvist upp frågan. Han har även fört saken på tal med infrastrukturminister Ulrica Messing. Nu går han även in med en skrivelse till näringsminister Leif Pagrotsky och Ulrica Messing.

- De förstår vad vi talar om, säger Hultqvist efter ministerkontakterna.

Förutom SSAB tror han att även Kvarnsvedens pappersbruk påverkas av handelsrätterna, men kanske inte i lika stor omfattning som stålindustrin.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons