Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Borlängebo utsatt för väpnat rån i Zambia

Annons

Det var den 19 juli som Jan-Ove Wilbäck, som arbetat åt biståndsorganisationen Diakonia med placering i Kenya sedan ett år tillbaka, blev brutalt rånad av sex män beväpnade med automatvapen.

Wilbäck och hans Zambiafödda hustru var på semesterbesök hos släktingar i Lusaka.

De hade varit och handlat och skulle på kvällen återvända till bostaden när rånet inträffade.

De väntade på att grinden in till huset skulle öppnas då sex stycken män beväpnade med automatvapen av typen kalasjnikov dök upp.

- De satte en gevärspipa mot mitt huvud och tvingade oss ut ur bilen och ned på marken och krävde alla pengar vi hade. Jag blev oerhört rädd, berättar Jan-Ove Wilbäck per telefon från Lusaka där han och familjen fortfarande befinner sig.

Rånarna var dock inte nöjda med pengarna de hade på sig utan ville ha mer. Under vapenhot tvingades såväl Jan-Ove som hustrun Patricia in i huset.

- Just innan vi skulle gå in avlossade de ett skott och jag såg hur min hustru föll ihop. Jag var övertygad om att hon blivit skjuten då rånarna hotat med det om de inte fick som de ville.

Jan-Ove tvingades vidare in i huset där man tog allt av värde paret hade med sig. Rånarna kom över runt 20 000 kronor i kontakter, flera kreditkort, pass, kamerautrustning, kläder och mycket annat. Därefter flydde rånarna från platsen.

Jan-Ove kunde sedan lyckligtvis konstatera att hustrun inte skadats av skottet utan istället ramlat av chocken.

Under rånet fanns också flera andra personer i huset, bland annat parets 2-årige son.

- Lyckligtvis såg de i huset vad som höll på att ske och gömde sig innan rånarna kom in. Jag gav rånarna allt vad de ville ha bara för att bli av dem fortast möjligt. Man vet ju inte vad de hade tagit sig till annars.

Rånarna flydde från platsen i två bilar och är sedan dess på fri fot. Polisanmälan har givetvis gjorts, men några förhoppningar om att rånarna ska gripas har Jan-Ove Wilbäck inte.

- Nej, det blir nog svårt. Vi får istället vara glada över att vi kom undan med livet i behåll. Våra vänner här nere säger att vi hade en otrolig tur.

- Här är det mycket vanligt att man mördar sina rånoffer eller tar dom som gisslan, avslutar han.

OLOF SCHÄÄF

Mer läsning

Annons