Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Borlängebo dömd för att ha gömt en lyxbil

Annons

Det var i maj 2003, som en lyxbil av märket Maserati anmäldes stulen.

Bilen ägdes av en 33-åring från Solna. Den hade köpts året innan för 485 000 kronor. Hans äldre 44-årige bror fick stå som ägare, då han själv inte ville finnas med i bilregistret.

Under året som gick hade 33-åringen tröttnat på bilen och försökt sälja den men inte fått det pris han begärt. Då iscensatte han en plan.

Via två kumpaner i Falun och Borlänge gömde han bilen i ett garage i Ornäs. Garaget disponerades av Borlängebon.

När den "stulna" bilen inte hittats efter tre månader lurades försäkringsbolaget att betala 485 000 kronor i ersättning.

Planen höll på att lyckas. Men historien uppdagades när Borlängepolisen gjorde en husrannsakan i garaget och hittade Maseratin.

Under rättegången i Falu tingsrätt har alla fyra nekat till brott. Rätten håller inte med.

Alla utom den 44-årige brodern döms skyldiga. Åtalet mot honom ogillas eftersom åklagaren inte har lyckats bevisa att han varit medveten om brottsplanen.

33-åringen som är huvudpersonen döms till ett års fängelse för grovt bedrägeri och måste även betala 277 000 kronor jämte ränta i skadestånd till försäkringsbolaget.

Borlängebon och Falubon döms båda för medhjälp till grovt bedrägeri. Borlängebon även för olovlig körning. Båda får dock samma straff; villkorlig dom med 120 timmars samhällstjänst. Alternativet var fyra månaders fängelse.

Åtalen mot 29-åringen från Borlänge gällande grovt häleri och stöld, ogillas.

DIAMANT SALIHU

Mer läsning

Annons