Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Borlänge slipper lindrigt undan

Annons

Nedläggningen av Gylle vårdcentral har förorsakat en stormig debatt, där sakliga och osakliga argument blandas. Erik Norelius har uttalat sig och menar att man måste "lyssna på folket".

Dessutom tror han att nedläggningen inte kommit till om det varit valår. Jag kan ge honom helt rätt i det sistnämnda och i viss mån rätt i övrigt..

Jag lyssnar också gärna på folket, om det talar om vad vi ska spara på i stället. Det handlar faktiskt om att landstinget måste spara och detta tyvärr även inom sjukvården.

Alla lokala sjukvårdområden har fått i uppdrag att komma med förslag till besparingar. Med facit i hand får nog Borlänge inse att man kommer jämförelsevis lindrigt undan. I solidaritetens namn ska givetvis även Borlänge spara, men på vad?

Vad många kanske inte känner till är bland annat de stora bemanningsproblem som under flera år varit aktuella på Gylle vårdcentral. Den har även under sommarperioder varit helt stängd.

Gylle vårdcentral är den vårdcentral som sist kom till, varför det kan anses försvarbart att just den läggs ner, när besparingar måste göras.

På sikt bör nog dessutom mera primärvård knytas till Borlänge sjukhus om detta ska ha den omfattning av verksamheten, som det har i dag. Det kan inte betraktas som katastrofalt att med de goda bussförbindelser som råder behöva söka vård vid Borlänge Sjukhus.

Det kanske rentav kan ses som en fördel med de resurser som finns där.

Allting är som bekant relativt, och jämfört med nedläggningen av servicehusen är nedläggningen av Gylle vårdcentral av marginell negativ betydelse.

Förändringar är sällan populära men brukar accepteras efter en tid och kan till och med anses ha fört utvecklingen framåt.

Men, som sagt, de som förfasar sig över nedläggningen av Gylle vård central är välkomna med andra sparförslag.

Moderaterna vill i första hand lägga ner så kallad kringverksamhet, vilket dock majoriteten inte anammar. Nu räcker det tyvärr inte med att avveckla enbart kringverksamheter utan besparingar måste göras även inom sjukvården.

Moderaterna skulle gärna ha sett att majoriteten sparat mera på annat än sjukvård men gör den bedömningen att de nu måste ställa upp på majoritetens förslag till beslut att lägga ner Gylle vårdcentral.

Ingemar Ström, m

Bibbi Eriksson, m

Ingrid Granstam, m

Mer läsning

Annons