Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Borlänge ska förändras

Annons

Jan Forsstedt kom i kontakt med projektet när han besökte Manchester. Han fick information om ett projekt som vänt stadens popularitet, från en befolkning med svart livssyn till en befolkning med "vi-känsla".

- Jag blev nyfiken och undrade hur man gjort för att utveckla staden på bara tio år. Från en näst intill obebodd stad till en stad med kreativ miljö. Jag gjorde efterforskningar och namnet på Dave Carter dök upp, berättar Jan Forsstedt.

Han kände att Manchesters historia påminde mycket om Bergslagens historia. Från framgångsrik industribygd till avfolkningsbygd.

Han kontaktade Dave Carter för att lära sig mer om hur man lyckas vända något negativt till något positivt och kreativt.

- Först betraktar vi vad som är kreativitet. Och hur viktigt det är att få med alla i ett sådant här projekt, hela befolkningen, från de som inte har något tak över huvudet till de egna företagarna, förklarar Jan Forsstedt.

Han menar att det är ur processen som kreativiten växer. Att det är viktigt att våga sätta upp mål. Att blicka 20 år framåt och tänka vart vi står då.

- Dave Carter säger att industrialismen föddes i England, men att den i och med det var först att dö där också, säger Jan Forsstedt.

När något dör så är det viktigt att ta steget vidare menar han. För att få upp en konsumtion så måste man våga producera. Att produktionen kommer ur den kreativa miljön.

- Vi vill skapa ett nätverk där vi kan hjälpa varandra, exempelvis en musikgrupp eller en konstnär ska kunna ansluta sig till oss, förklarar Jan Forsstedt.

Projektet som heter Etablering av Center for the Creative Industruies Development Services Dalarna, CIDS, består i dag av sju företag och föreningar. Nu vill man nå fler företag och föreningar.

- Vi ska delta vid Peace & Love-festivalen eftersom det är ett bra tillfälle att nå ut. Även för att föreningen är en del av projektet, berättar Jan Forsstedt.

Han anser att i dagens samhälle är organisationen i regel "stuprörsmässig". Det vill säga att en mängd projekt, företag och föreningar med liknande uppgifter finns intill varandra men hjälper inte varandra.

- Jag vill slå hål på de här stuprören så att vi börjar läcka över till varandra, säger han.

Han poängterar vilka CIDS främsta syften är:

q att upptäcka och förädla den kreativa individens talanger

q att skapa goda miljöer för att tillvarata intellektuell egendom

q att skapa arbetstillfällen och välstånd

q att utveckla service och utbildning till aktörer i den kreativa kedjan.

Om det här projektet blir precis som ni tänkt er, hur ser då Borlänge ut om tio år?

- Då är Borlänge en mer öppen stad där vi bejakar våra ideér. Vi hoppas att många kan bidra i den här processen, avslutar Jan Forsstedt.

MARIA STERNLJUNG YAGMUR

Mer läsning

Annons