Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Borlänge "Någon måste ta ansvar"

Annons

Du kan inte slå mig. Du kan inte säga till mig. Du är rasist.

Orden kommer enligt boende på Kvarnsveden från invandrarbarn, som har lärt sig att inte finna sig i att bli tillrättavisade av andra människor.

- Det är svårt att lösa problem som uppstår, när invandrarbarnen har den här typen av inställning. Ännu svårare blir det när föräldrarna inte kan prata svenska, säger Sven Andersson, en av de boende i Kvarnsveden.

- Det är inte så vi vill ha det där vi bor. Invandrarna måste acceptera våra seder och bruk, annars fungerar det inte, menar de boende.

De ser inte sig själva som främlingsfientliga. Tvärt om. En mix av människor med olika kulturer i ett och samma bostadsområde skulle mycket väl kunna fungera, om alla höll sig till samma trivselregler. Så fungerar det inte i Kvarnsveden i dag.

- Det har gått så långt att två familjer har flyttat härifrån. Fler är på väg. Vi orkar helt enkelt inte ha det så här.

- Det är inte invandrarnas fel att det uppstår motsättningar. De lever på det enda sätt de vet, menar de boende i Kvarnsveden.

Lastas gör Borlänge kommun för sin passivitet. För det naiva tankesättet att lösa ett växande problem i Kvarnsveden genom att placera fler invandrarfamiljer där.

- Det är bland det dummaste vi har hört. Det första man borde göra är att lösa de problem som faktiskt finns här, säger Peter Karlsson, en av de boende i området.

Konturerna av två läger har börjat göra sig synliga i Kvarnsveden. Ett svart och ett vitt. Ett första frö till vad som kan växa till rasism är sått. Viljan att rensa bort det finns, men redskapet kommunikation saknas.

- Någon måste ta ansvar för det här nu. I morgon kan det vara för sent.

LINDA ERIKSSON

Mer läsning

Annons