Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Borlänge lämpligt för polishögskola

Annons

Den förra regeringen tillsatte en utredning om hur polisutbildningen ska kunna infogas i högskolesystemet. Till utredare utsågs Agneta Stark, rektor vid Högskolan Dalarna.

Dagarna innan jul beslöt den nya regeringen att lägga ned utredningen, och istället tillsätta en ny.

Agneta Stark presenterade igår sin rapport med det material som den nedlagda utredningen tagit fram. Den överlämnades till justitie-minister Beatrice Ask.

Stark förordar en ny polisutbildning på högskolenivå. Detta skulle öka kvalitén, sänka kostnaderna och underlätta rekryteringen. Fyra orter anses lämpliga: Borås, Borlänge, Karlstad och Malmö. De har genomarbetade program för en ny utbildning och kan komma igång inom en snar framtid.

Agneta Stark konstaterar att dagens polisutbildning har kvalitetsproblem och att olämpliga studenter kan nå ända fram till aspiranttjänstgöringen och anställas som poliser. Flera polismyndigheter har infört en obligatorisk sjätte termin för att kompensera bristerna i utbildningen.

De största problemen finns vid Polishögskolan i Solna, en utbildning som nu kan komma att expandera kraftigt. I rapporten är slutsatsen tydlig. Utbildningen bör knytas till universitet eller högskolor och genomföras på fler orter i landet. Det finns inte något uttalat motstånd mot en sådan förändring.

-Tvärtom har utredningen mött starkt stöd för en polisutbildning inom högskolan från merparten av företrädarna för Polishögskolan i Stockholm och enhälligt från polisutbildningarna i Växjö och Umeå, framhåller Agneta Stark.

Stödet är stort också från studenterna, Rikspolisstyrelsen, Polisförbundet och från företrädare för polis-myndigheterna. Den nya utredning som regeringen tillsatt ska vara klar i mars 2008. Förslaget där skulle kunna bli att det inte alls ska vara någon koppling till högskolan.

-Det är synd att utredningen lades ned. Men den har viktiga budskap som jag hoppas att den nya utredaren tar till sig, säger riksdagsman Peter Hultqvist (s).

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons