Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Borlänge kommun strider för kollektivavtalen

Annons

uBorlänge kommun vill bakvägen kräva att företag som anlitas måste följa svenska kollektivavtal.

- Vi ska göra allt vi kan för att motverka lönedumpning och dåliga arbetsvillkor, säger kommunalrådet Peter Hultqvist, s.

Kommunen och de kommunala bolagen har tidigare påtagit sig en frivillig informationsplikt. När en entreprenör anlitas vid byggprojekt ska facket Byggnads informeras om entreprenören saknar kollektivavtal. Nu har finansutskottet beslutat att vid all upphandling av tjänster ska en speciell formulering skrivas in i förfrågningsunderlag och avtal för attt slå vakt om svenska kollektivavtal.

I kontrakten ska bland annat stå: "Företaget får inte vidtaga åtgärd som kan antas åsidosätta lag eller kollektivavtal för arbetet eller annars strida mot vad som är allmänt godtaget inom den bransch som upphandlingen avser. Om företaget inte tecknat svenskt kollektivavtal skall ändå motsvarande villkor gälla för företagets anställda. Företaget skall kräva samma utfästelse av den som företaget kan komma att anlita som underentreprenör".

Om företaget bryter mot detta kan avtalet hävas, om bristen är "väsentlig". I dag kan en kommun inte kräva att kollektivavtal tecknas.

De här formuleringarna ser kommunledningen i Borlänge som ett sätt att nå samma mål.

Peter Hultqvist räknar med att formuleringarna ska hålla rent juridiskt, då det är civilrättssektionen hos kommuner och landsting som tagit fram förslaget.

I finansutskottet sa moderaterna nej till skrivningen och folkpartiet deltog inte i beslutet.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons