Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Borlänge kommun positivt till övervakningskameror

Annons

Borlängekommun ställer sig bakom kameraövervakning i centrum. Men idén kan bli svår att förverkliga.

- Den här typen av bevakning med flera kameror över allmän plats är vi försiktiga med, säger Sven Ångquist vid Länsstyrelsen.

Det är köpmannen Börje Lindström som vill ha kamerabevakning på gågator och utanför vissa restauranger i centrala Borlänge.

Kommunen tror metoden kan förbättra ordningen i stadskärnan. Men riktigt så enkelt är det inte. Övervakningsutrustning kräver tillstånd och handläggaren vid Länsstyrelsen är långt ifrån övertygad om att man kan bevilja ett sådant i det här fallet.

- Övervakning i centrum? Nja, det kan vara integritetskänsligt. Man ska kunna röra sig på allmänna platser utan att riskera att bli bevakad, säger Sven Ångquist.

Det har skett en viss uppmjukning i sättet att se på kameraövervakning under de senaste tio-tolv åren. I dag är det tillexempel tillåtet med viss övervakning i taxibilar. Kameraövervakning av allmänna platser är dock någonting som beviljas med största möjliga försiktighet.

Det är ett arbete som normalt ska skötas av polisen.

- Eftersom jag inte handlägger de här frågorna så har jag svårt att ge ett rakt svar. Men jag tror inte att kameraövervakning i Borlänge centrum kommer att medges, säger Sven Ångquist.

Mer läsning

Annons