Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Borlänge kan få egen pollenstation

Annons


Inte många känner till att Palynologiska laboratoriet på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm har placerat en pollenfälla på Högskolans tak i Borlänge.

Den töms tre gånger i veckan. Resultatet skickas till Palynologiska laboratoriet (palynologi är läran om pollen) där pollenkornen studeras och utgör referens för landets pollenprognoser.

Dock görs ingen lokal pollenprognos för Borlänge.

Närmaste lokala pollenprognos görs i Eskilstuna vilket ställer till problem för många allergiker i Dalarna.

Men det kan det snart bli ändring på.

- Vår förhoppning är att Borlänge får en fullvärdig pollenstation, säger Kerstin Alm Kübler på Palynologiska laboratoriet.

Men det krävs att landstinget eller kommunen är villig att betala de 120 000 kronor om året som stationen kostar, inklusive drift och personal.

- Det är en liten kostnad i förhållande till vad man sparar in på mediciner och läkarbesök. Man gör en förebyggande insats som hjälper allergiker klara sin vardag, säger Kerstin Alm Kübler.

Palynologiska laboratoriet har ännu inte kontaktat landstinget Dalarna eller Borlänge kommun i frågan.

Peter Harström, adjunkt på Högskolan Dalarna, är en av flera som turas om att tömma pollenfällan på Högskolans tak.

Han hoppas också att Borlänge ska få en fullvärdig pollenstation.

- Borlänge representerar Dalarna väldigt väl. Det är ett stort befolkningsområde som har samma förutsättningar. Det skulle ge bättre prognoser för många allergiker, säger han.

- Antalet sjukdagar kommer att minska. Patienterna är förberedda och kan börja medicinera i rätt tid. I dagsläget börjar många medicinera för tidigt vilket innebär onödiga kostnader, säger Peter Harström.

Kostnaden för en pollenstation tycker han skulle kunna delas mellan landstinget och kommunerna i Borlänge, Falun, Säter, Hedemora, Leksand och Gagnef.


BIRGITTA WIBERG

Mer läsning

Annons