Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Borlänge hoppas på utvecklingsbolaget

Annons

- Ett sådant beslut protesterar jag inte mot, förklarar kommunalrådet Peter Hultqvist.

MittDalarna kallas en sammanslutning mellan fem kommuner, Borlänge, Säter, Ludvika, Falun och Gagnef, som under den senaste tiden umgåtts med planer på att bilda ett gemensamt regionalt utvecklingsbolag. Ett bolag vars uppgift bland annat blir att arbeta med frågor som rör näringsliv, IT-frågor och utbildning.

Stötestenen i frågan har dock varit vart sätet för detta bolag ska ligga. För att lösa problemet tillsattes en opartisk utredare med uppgift att ta fram en lämplig ort.

Utredningen är nyligen klar och den är helt inne på att utvecklingsbolagets huvudkontor bör ligga i Borlänge och i Framtidsdalen. I dag fredag ska regionkommitténs arbetsutskott ta slutgiltig ställning i frågan.

Det mesta pekar då på att Borlänge drar det längsta strået. Huvudskälen för det är att Framtidsdalen bedöms vara den bästa platsen då det där finns ett utvecklat näringsliv samt en högskola in på knuten

- Inget är ju beslutat än, men självklart är jag glad över att utredaren funnit Borlänge som den bästa lokaliseringsorten. Lika självklart är då att jag stödjer utredningens förslag vid au:s sammanträde, säger Peter Hultqvist.

- Dessutom är detta glädjande då det visar att Framtidsdalen är en satsning som redan nu har en dragningskraft, tillägger han.

Med stor sannolikhet lär debattens vågor gå höga i samband med dagens au-möte inom regionkommittén. Tidigare har ju inte minst Falun fört fram åsikten om att bolagets säte med självklarhet borde ligga där.

- Det hela är ju en svår fråga så visst får vi räkna med debatt. Men jag hoppas att vi ska kunna komma överens. För övrigt har ju redan det nya regionförbundets kontor förlagts till Falun så där kan man ju knappast känna sig lottlösa, avslutar Peter Hultqvist.

OLOF SCHÄÄF

Mer läsning

Annons