Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Borlänge fortsätter utbytet med Sydafrika - trots kritik på hemmaplan

Annons

Borlänge fortsätter samarbetet med Sydafrika. Kommunalrådet Peter Hultqvist tycker att det ger mycket. Men moderaterna är emot:

- Det här hör inte till kommunens kärnverksamhet, säger oppositionsrådet Ulla Olsson, m.

1,4 miljoner kronor skjuter statliga Sida till under åren 2003-2004. Det ska täcka resekostnader och andra utlägg. Sida har stöttat med miljontals kronor tidigare också. Kommunen satsar tjänstemäns arbetstid. Och utbytet ska fortsätta.

70-talet tjänstemän från Borlänge och Falun har varit involverade i utbytet, liksom cirka 15 politiker. Projektet har pågått sedan 1999.

Ulla Olsson, m, ser det hela som bistånd:

- Enligt kommunallagen får en kommun inte med skattebetalarnas pengar bedriva biståndsverksamhet. Jag anser därför att de åtaganden som Borlänge kommun tagit på sig ska avvecklas.

- Det är svårt att uppskatta vad projektet kostar Borlänge eftersom vårt bidrag består av arbetstid. Men kostnaden bör ligga någonstans runt 700 000 kronor om året, säger Ulla Olsson.

Peter Hultqvist menar dock att det ger alla inblandade väldigt mycket. Bland annat inom skolan där kontakter fortlöpande pågår och att den personal som deltagit anser att det är stimulerande.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons