Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Borlänge fortfarande högt i brottsligan

Annons

- Det är inte tillfredsställande att ligga så högt, men situationen är bättre än vad den var för några år sedan, säger kommunalrådet Nils Gossas, mp.

- Vi måste fortsätta att arbeta väldigt intensivt. Folk ska vilja flytta hit och arbeta här, säger han.

År 2000 toppade Borlänge statistiken över antalet anmälda brott i landet. Då var det en grupp unga människor i Borlänge som stod för en stor andel av brottsligheten. Men numer finns ingen sådan gängbildning.

Tittar man på tiden från 1996 och framåt innebär 2006 det lägst antal anmälda brotten sedan man började göra mätningar över antalet anmälda brott i kommunerna.

Det är särskilt mängdbrotten, som till exempel inbrott i bil som har sjunkit.

- Jag vill påstå att kriminaliteten har sjunkit mer i Borlänge än i andra kommuner i länet. I de flesta kommunerna sjunker brottsligheten, men inte lika mycket som i Borlänge, säger Sonja Sahlén vid det lokala brottsförebyggande rådet.

Men Borlänge ligger fortfarande en bra bit över riksgenomsnittet, som är 135 anmälda brott per 10 000 invånare, medan Borlänge ligger på 165 anmälda brott per 10 000 invånare.

- Först när vi kommer ner till riksgenomsnittet är jag nöjd.

Vad gör då kommunen för att minska brottsligheten? Sonja Sahlén pekar på en rad områden kommunen arbetar inom.

- Kommunen har tagit in brottsförebyggande åtgärder i samhällsplaneringen. När ett område ska rustas tittar man bland annat på utformning och belysning. Dess-utom är hyresgästföreningarna väldigt aktiva.

- På skolorna arbetar man med att förebygga klotter och alkohol- och droganvändning och jag tror att skolan kan ta åt sig en stor del av äran när det gäller den sjunkande brottsligheten, säger Sonja Sahlén.

Nils Gossas pekar på andra områden kommunen arbetar inom.

- Socialtjänsten ska arbeta mer utåtriktat. Personal ska finnas med på ett tidigt stadium. Mer arbete läggs ner på familjecentraler där föräldrar får maximal hjälp i den uppfostrande rollen. En stor del av missanpassningen sker i unga år. Vi har en förskola som fungerar bra, men det är inte alltid så att föräldrarna fungerar bra och därför ska vi erbjuda föräldrautbildning.

- Och det är väldigt viktigt att förebygga alkohol- och drogmissbruk. Men det är svårt att vända trenden från en dag till en annan, det är ett långsiktigt arbete. I det arbetet ska alla kommunens förvaltningar delta, säger han.

PETER SÖDERLUND

Mer läsning

Annons