Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Borlänge får ett socialt krispaket

Annons

Socialnämndens pengar räcker inte till. Kostnaderna ser ut att bli närmare 19 miljoner mer än vad nämnden har. Framförallt är det vårdkostnaderna som ökat.

Ett mål är att skapa fler alternativ på hemmaplan. Vilket blir billigare för kommunen, och resultaten ska inte heller bli sämre. En placering på institution kan kosta upp till 4 100 kronor per dygn.

Socialnämnden har beslutat att nio ungdomar som idag är placerade i vård på behandlingshem ska plockas hem till Borlänge. Det är ett av inslagen i "sparpaketet". I år ska det ge en besparing på 2,3 miljoner kronor. På årsbasis drygt sex miljoner.

- Vi förändrar arbetssättet, bygger upp verksamhet i Borlänge. Vi tar inte hem dem och sedan inte gör något. Vi ska möta upp så att de får en bra behandling, säger Kristina Svensson, s, socialnämndens ordförande.

Frågan är om alternativen finns.

- Osäkerhetsfaktorn är om vi har tillräckligt med folk. Kanske måste vi nyanställa. Men det blir ändå billigare. Även ungdomarna ska känna att det blir något bra.

Kristina Svensson säger att forskning inte visar att institutionsplacering ger bättre resultat. Och med skenande kostnader ifrågasätts de allt mer.

För vård som i fjol kostade 3 500 kr får kommunen i år betala 4 100 kr. På årsbasis nästan 1,5 miljoner för en enda ungdom.

- Frågan är om det ger vad vi vill ha. Jag tror inte det, säger Kristina Svensson.

Hori Lotfollahi befarar dock att det i dag inte går att ta hem ungdomarna, då alternativ saknas.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons