Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Borlänge- familj vann namnstrid

Annons

- Jag tycker att man ska få döpa sitt barn som man vill, säger mamma Anna som är glad att namnet godkänts.

Sandrup är ett nämligen ett gammalt släktnamn, så när Anna Normans och Glenn Thunells son föddes för fyra månader sedan så var det klart att han skulle heta som Glenns norske morfar.

Sonens fullständiga namn skulle bli Wille Carl Sandrup Thunell Norman, med tilltalsnamnet Wille.

- På min sida har vi det så att alla pojkar heter Carl, och det är lika viktigt med släktnamn på min sambos sida så vi blev lite sura när vi inte fick bestämma själva över vårt barns namn, säger Anna Norman, 23 år.

Namnet var varken konstigt eller opassande tyckte familjen Norman Thunell, det var ju inte som om de ville döpa sitt barn till Brunstgnägg, Lovejoy eller något annat märkligt.

Men skattemyndigheten tyckte inte att gammelmorfars namn dög som förnamn - och sade nej med hänvisning till att Sandrup lät som ett efternamn, och efternamn är förbjudna att använda som förnamn.

I länsrätten fick familjen rätt.

I domen skriver länsrätten att Sandrup visserligen har viss efternamnskaraktär, men att namnet inte kan anses vara av påtaglig efternamnstyp och att det inte heller av någon annan anledning är uppenbart olämpligt som förnamn.

Därför får Anna och Glenn namnge sin son Sandrup.

Men reglerna kring vad man får och inte får heta är omfattande. Även om Sandrup är okej så skulle till exempel Razor, det yttersta coola namnet på Ulf Lundkvists seriekaraktär, knappast godkännas.

Det skulle skattemyndigheten kunna säga nej till med hänvisning till att det är ett skyddat namn i ett konstnärligt verk, och frågan är om det skulle hjälpa att överklaga.

Men vissa konstiga namn har fått okej. Artisten Lena Ph till exempel, som fick döpa sin son till Noah Månfare.

ANNA GULLBERG LUNDKVIST

Mer läsning

Annons