Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Borlänge centrum kan bli kamera- övervakat

Annons

Borlänge kommun förbereder en ansökan om att få sätta upp övervakningskameror i centrum. Planerna kommer närmare ett förverkligande.

- Säkerheten och möjlig-heten att upptäcka brott är det viktigaste, anser kommunal-rådet Peter Hultqvist, s.

I somras kunde tidningen berätta om planerna på övervakningskameror på offentliga platser i Borlänge centrum. En fråga som är kontroversiell. Tre kommunala tjänstemän har nu fått i uppdrag att gå till botten med frågan, för att kommunen senare ska kunna gå in till länsstyrelsen med en formell ansökan. Det handlar om att övervaka vissa gator och torg i de centrala delarna av staden.

Peter Hultqvist:

- Jag är beredd att söka tillstånd, så jag vill ha alla fakta på bordet. Men jag vet att det är svårt och att myndigheterna säkert har mycket synpunkter på det här.

Peter Hultqvist menar att integritetsfrågan i sammanhanget är av underordnad betydelse. Det viktigaste är att förebygga och upptäcka brott. Att öka säkerheten. Folk ska kunna vistas ute i Borlänge utan rädsla för att råka ut för brott.

- Sköter man sig är det inget problem. Då är det här inte störande. Det stör bara per-soner som ägnar sig åt brott, resonerar kommunalrådet.

Och menar att allmänhetens intresse ska gå före brottslingarnas. Vem som ska ha tillgång till materialet i kamerorna vet han inte, det får utredningen komma fram till. Om lagen inte skulle ge tillåtelse till kamerorna menar han att den bör ses över.

- Lagstiftningen är föråldrad, anser Hultqvist.

Mer läsning

Annons