Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Borlänge bromsar satsning

Annons

Säter kommun har i budgeten lagt in extra pengar till den gemensamma gymnasienämnden Borlänge/Säter.

- Vi låter pengarna vara kvar i vår budget även om vi fått signaler om att Borlänge inte ger nämnden motsvarande höjning av nämndens ram, förklarar Säters kommunalråd Sven-Gunnar Håkansson efter att budgeten behandlats i kommunstyrelsen.

Säter lämnar ramarna oförändrade i avvaktan på vad Borlänge beslutar. När Borlänge kommunfullmäktige fattat sitt beslut om ram för gymnasienämnden sker en reglering av ramen för Säter. Säters ram minskar efter vad Borlänge beslutar och de pengar som blir över för Säters del överförs då till centrala reserven.

Den 17 juni lade Säter en ram på 54,2 miljoner kronor för sin del till gymnasienämnden.

Ramen höjdes senare till 56,1 miljoner, dels för att klara befintlig verksamhet, dels Skolverkets "skallkrav" efter den inspektion som genomförts, samt även en del pengar för "börkrav", totalt 1,9 miljoner kronor.

Beskedet som Säter fått från Borlänge är att gymnasinämnden för hela nämndens verksamhet får 2,3 miljoner lägre ram än planen för 2005. Det betyder en sänkning på 1,6 miljoner kronor, vilket i sin tur innebär sänkning av Säter ram med 300 000 kronor. Resten kommer på andra kommuner.

Borlänge får heller inga pengar för vare sig Skolverkets "skallkrav" eller "börkrav", som läget ser ut i dag.

ROLAND BERG

Mer läsning

Annons