Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Borlänge bör ställa upp för visenter

Annons

Visentparken i Avesta har funnits i många år. Visenten, som är det största landdjuret i Europa, har varit en symbol för järnverket och den dåvarande ägaren Axel Ax:sson Jonsson började upp-födning på 1920-talet.

Det var då det. I dag ägs järnverket av finska Outokumpu som menar att det ståtliga djuret inte passar in i företagets profil.

Vid årsskiftet tar Avesta kommun över ansvaret för djuren. Framtiden är tryggad i två år, enligt Avestas kommunalråd Ulf Berg, m.

Finnarna skjuter till 1,3 mil- joner under 2005 och drygt en miljon 2006. Sedan måste frågan ha fått en lösning. Annars blir det nedläggning, enligt Ulf Berg.

Som håller med om att det är en angelägenhet för länet att djuren kan bevaras.

Viggo Nielsen på Borlänges miljökontor menar att Borlänge kommun bör agera. Och om möjligt bidra till en lösning. En tanke är ett EU-projekt.

Visenter har funnits i Borlänge för tusentals år sedan. För ungefär tusen år sedan försvann den från södra Sverige. Men att släppa ut dem så att de få leva vilt igen i landet tror Nielsen inte på.

- De hör hemma här. Men när de fanns här var det ett helt annat klimat.

Viggo Nielsen kan även personligen tänka sig att djuren flyttas till Borlänge, om inte en lösning i Avesta är möjlig.

De vilda visenterna blev ut- rotade under tidigt 1900-tal. Kvar fanns 50-talet djur i olika parker. Med hjälp av dessa har stammen kunnat byggas upp igen, till några tusen djur.

Här har Avesta spelat en stor roll. Vilda visenter finns i dag i delar av det forna Sovjet och i Polen.

- Men de är utrotningshotade, säger Viggo Nielsen.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons