Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Borlänge behöver invandring

Annons

Om tio år kommer Borlänges tillgång på människor i arbetsför ålder att ha minskat med 1292 personer eller 4,5 procent. Borlänge är därmed en av över 230 kommuner som får allt svårare att klara vården, skolan och omsorgen, liksom näringslivets behov av personal.
Arbetskraften blir allt äldre och pensionärerna allt fler. Från år 2008 minskar antalet människor i arbetsför människor snabbt, i takt med att den stora generationen 40-talister lämnar arbetslivet. Sverige behöver alltså ny arbetskraft, och i många kommuner brådskar det.
I detta läge förhalar regeringen en utredning om att underlätta arbetskraftsinvandring från länder utanför EU. I detta läge föreslår regeringen dessutom övergångsregler som diskriminerar medborgarna från de nya EU-länderna.
För att få den arbetskraft Borlänge behöver, måste det bli enklare att söka jobb i Sverige. Den som har medel för sitt uppehälle och en giltig sjukförsäkring bör erbjudas tre månaders uppehållstillstånd för att söka jobb.
Att söka arbets- och uppehållstillstånd ska naturligtvis kunna göras på plats i Sverige, inte enbart från ursprungslandet. Den som kommit till Sverige som asylsökande, men saknar asylskäl, ska inte heller avvisas om hon eller han fått ett arbete.
Arbetskraftsinvandring måste ske med socialt ansvar. Anställningsvillkor ska fullt ut motsvara de för svensk arbetskraft. Arbetskraftsinvandring ska också kombineras med en generösare flyktingpolitik, en aktiv politik mot diskriminering och en mer offensiv närings- och arbetsmarknadspolitik så att fler invandrade som lever i Sverige får arbete.
Vi bör välkomna de nya EU-medborgare som söker sig hit. Samtidigt bör vi öppna för arbetskraftsinvandring från övriga länder.

PAULO SILVA, MP

Mer läsning

Annons