Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Borlänge bäst i länet

Annons

Svenskt Näringsliv har granskat hur Sveriges 290 kommuner på sina hemsidor redovisar kvalitén inom grundskola, hemtjänst och äldreboenden.

Borlänge är bäst i länet. I landet hamnar Borlänge på 20:e plats. Bottenplatsen i Dalarna, och landet, delas av Avesta, Orsa, Malung och Älvdalen.

-Många kan lära av Borlänge, menar Carl Ström, regionchef för Svenskt Näringsliv.

Bakgrunden till granskningen är att frågor om hur bra skolan, hemtjänsten och äldreboendena är, kan vara viktig för många. För invånare och de som planerar att flytta till en kommun. Frågan är hur lätt det är att hitta svaren på dessa funderingar.

I granskningen har olika delområden poängsatts.

I Borlänge är det lätt att finna svar - när det gäller grundskolan. Där finns kvalitetsmätningarna utlagda på hemsidan. Borlänge får maxpoäng. Sämre är det när det gäller hemtjänst och äldreboenden. Där blir det nollpoängare. Inga redovisningar finns tillgängliga på internet.

Kommunens webbredaktör Ann-Cathrin Brovall hoppas att Borlänge inom kort även ska ha de mätningarna utlagda. Ambitionen, när det gäller hemsidan, är att det ska vara lätt att hitta det man söker.

-Det finns hur mycket som helst att utveckla, säger Ann-Catrin Brovall.

För ett år sedan lanserade kommunen en ny hemsida. Fokus har varit tillgänglighet och användarvänlighet. Ett 100-tal personer ute i verksamheterna ser till att sidorna är uppdaterade och aktuella. Mest besökare är inne i början av veckan. En vanlig måndag registreras cirka 5000 träffar.

Enligt Carl Ström kan många kommuner lära av Borlänge:

-Vi vill lyfta fram goda exempel. I Dalarna är det Borlänge och Vansbro som förtjänar uppmärksamhet.

Det är ingen storstadstrend, eller särskild typ av kommuner, som får bra betyg.

-Personligheten hos de som jobbar med frågorna spelar stor roll.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons