Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Börje satsar gärna på en nordsvensk

Annons

1951 flyttade Börje till Borlänge tillsammans med sin far, mor och mormor. Han var då 12 år gammal och gick i skolan först i Wallinskolan, sedan Hushagsskolan.

Efter skolgång provade Börje Hultgren på många arbeten. Först som springschas i en speceriaffär vid Formgrens hörna, och på Bysjöns sågverk, Sjögrens mekaniska, Dala isolering, som murarhantlangare, arbete för Skåningarna i Domnarvet och för Bro betong. Han körde även baklastare åt Hugo Frisk i Kvarnsvedens pappersbruk.

Han har även gått vid Vågdalens skogsyrkesskola nära Strömsund. I samband med utbildningen arbetade han även i Frostviken.

Här i Borlänge var hans första arbete i skogen vid Spånsans fäbodar. Som skogsarbetare var Börje anställd hos Dalarnas Skogsägarförening, Bergslaget och Jämtlands Skogsägarförening.

Börjes största intressen är svetsning, cykling och trav, helst då nordsvenska hästar, fotografering samt musik. Då det gäller musik har Börje en gång i tiden spelat klassisk musik på barytonsax vid Trollhättans musikskolas avslutning.

Ett par av hans största travminnen är när han prickade in en 253-oddsare på Gävletravet, exakt på Lettlands nationaldag.

Börje Hultgren har kopplingar dit då hans mormor härstammar därifrån.

- Min mormor kom från en by mitt på gränsen mellan Estland och Lettland, säger Börje Hultgren.

Ett annat travminne var när Börje med sin kamrat Roger "Pilsner-Viktor" Nilsson som passagerare rattade sin Vauxhall Velox till Gävletravet. De hade bestämt att spela på Ginar. Men de kom inte dit i tid och Ginar vann till 364 gånger pengarna!

Som cyklist har han gjort otaliga långresor inom landet, bland annat till olika travevenemang.

Börje har också cyklat i vårt västra grannland, Norge. En tur han minns som den ultimata var mellan Tromsö och Nordkap.

I början av 1960-talet blev Börje vegetarian.

- Jag har läst en del om hur viktigt det är vad man äter, beroende på vilken blodgrupp man tillhör, säger Börje Hultgren. Jag tillhör blodgrupp A (gentyp A0) och då mår man bäst av vegetarisk mat.

Börje har i alla år varit ett så kallat "original". Han har klätt sig som han velat och därmed har en mängd rykten om honom florerat.

Ett rykte säger att han ska ha studerat till läkare och att han vid en enkel operation skulle han ha slarvat så att patienten, Börjes egen bror, skulle ha dött.

- De enda högre studier jag ägnat mig åt var när mina föräldrar ville att jag skulle ta realen via brevstudier. Jag tröttnade dock. Dessutom har jag aldrig haft varken bror eller syster.

Smeknamnet "Skogshuggarn" skäms han inte för, snarare är han stolt.

- Varför vet jag inte, men förmodligen ser jag ut som en skogshuggare i kläderna, säger Börje, som också av många kan upplevas som aggressiv.

- Nej, jag är inte aggressiv. Däremot kan jag någon enstaka gång bli högljudd, slutar Börje Hultgren.

JAN KORSGREN

Mer läsning

Annons