Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Börjar likna ett avancerat åkerbruk

Annons

Några ungdomar i Ludvika har frågat mig om skogsarbete med motorsåg. De nöjer sig inte med att röja sly med röjsåg. De vill bli "riktiga" skogsarbetare säger de.

Jag förstår dem, men tyvärr tror jag inte att chanserna är speciellt stora i Norden. Skogsbruket i Norden liknar mer och mer ett avancerat åkerbruk. Man planterar med maskin, röjer med röjsåg, struntar i att gallra och satsar på kalhyggesbruk.

Skogsbolagen, de moderna träpatronerna, kommer inte att anställa människor. De vet inte vad uttrycket "social kompetens" betyder.

Det är inte bara ungdomar i Ludvika som vill gå i mina fotspår. Jag har fått ett brev från en fransk 24-åring, genom AF-utland i Falun. Han har yrkesbevis för bûcheron (skogsarbetare).

Här i Norge jobbar jag med ungdomar som också vill bli "riktiga" skogsarbetare. Jag kunde aldrig i min vildaste fantasi tro att alla dessa grabbar av olika nationaliteter skulle vilja gå i mina fotspår.

Jag fick svar från Margot Wallström, sent omsider, när det gällde mitt förslag om en insatsstyrka i EU för att ta hand om stormfälld skog. Hon skrev ett ganska långt och bra svar, så jag tänker jobba vidare med min idé.

Jag skulle inte ha något emot att ta med dessa ungdomar till en stor stormfällning, helst i Frankrike. Det ska dock ske under ordnade förhållanden, med EU som arbetsgivare och facken som stöd och rådgivare.

"Mina" ungdomar skulle få en så bra utbildning att de skulle känna sig trygga vid avfärden. Ingen skulle behöva råka ut för någon olycka. Jag har varit skyddsombud i femton år i skogen.

BIRGER HANSSON

Mer läsning

Annons