Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Början till en satsning för Moras ungdomar

Annons

När alla gick hem stod "samverkan" skrivet i luften och en förhoppning att kunna göra mer gemensamt för barn och ungdomar.

Debattledaren Roger Zakrisson anslog tonen för kvällen, vilket gjorde att debatten inte blev någon traditionell pajkastning utan snarare ett öppet samtal.

Det är inte lätt att ringa in vilka verksamheter som kommunen bedriver, eftersom barn- och ungdomsverksamhet - obligatorisk eller frivillig - är spridd över tre olika nämnder, barn- och utbildningsnämnden, kulturnämnden samt nya tuf - turist-, fritids- och ungdomsnämnden.

- Att barn- och ungdomsfrågor i kommunen är uppdelade på tre nämnder kan ibland upplevas som problematiskt, att alla vill smita ifrån kostnaderna, enligt fritidspedagogen Simon Johansson.

Vid fritidsgården Slussen är personalen nöjd med att numera tillhöra kulturnämnden.

- Det känns naturligt och bra, sade fritidsledaren Pia Fältgård.

I dag finns Zornska fritidsklubben för i huvudsak 10-12-åringar, fritidsgården Slussen för yngre tonåringar i 13-15-årsåldern och Kåken för 16-åringar och uppåt. I Kåken finns även replokal för unga musiker. Kåken drivs numera ideellt av föreningen Föräldrar på stan, sedan kommunen av sparskäl bantat bort verksamheten.

Ovanstående är frivilliga verksamheter, som kommunen inte är tvingade av staten att bedriva.

- Vi får tuffare och tuffare att försvara de frivilliga, icke lagstyrda verksamheterna, sade Johan Eriksson (c), ordförande i tuf-nämnden.

Fritids är däremot en obligatorisk verksamhet, där barn till och med mellanstadieåldern vistas före och efter skoldagen.

Roger Zakrisson kastade ut frågan om de obligatoriska verksamheterna helst såg att föreningslivet tog hand om de frivilliga verksamheterna.

Något egentligt svar gavs väl inte av de närvarande politikerna.

Det kom att handla ganska mycket om kommunens verksamheter, men även föreningslivet och då inte enbart idrottsföreningar, utan även olika kyrkliga församlingar.

Vilka är experter på ungdomsfrågor i Mora kommun egentligen? Jo, ungdomarna själva.

- Efter påsk ska vi gå ut och fråga ungdomar i en stor enkät vad de vill för att få en plattform att stå på i det fortsatta arbetet, berättade Johan Eriksson.

BERIT OLARS

Mer läsning

Annons