Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Började begå brott tidigt

Annons

Den 21-årige man från Långshyttan som misstänks ha mördat polisman Ulf Grape har haft en tuff uppväxt. Han har en tragisk familjehistoria, ett kriminellt arv sedan flera generationer tillbaka.

Båda föräldrarna är kriminellt belastade med missbruksproblem, särskilt pappan som har ett gediget brottsregister bakom sig.

Själv började han sin brottsliga bana under högstadiet, och brotten kom att bli allt grövre med åren.

Men han fick ett andrum några år då han som tioåring placerades i fosterhem hos en familj i Svärdsjöområdet. Där fungerade han väldigt bra, enligt fosterpappan.

Efter fyra år flyttade han tillbaka till Långshyttan, nu till sin mormor och hennes man.

- Det kändes naturligtvis tungt att se honom gå, men alla fosterhemsplaceringar är ju tillfälliga, säger fosterfadern. Vi visste från början att han en dag skulle tillbaka, och när han var 14 år var tiden mogen.

Sedan 21-åringen flyttade till Långshyttan har fosterfadern bara haft sporadisk kontakt med honom.

- Nu har jag inte sett honom på jättelänge, säger före detta fosterfadern. Men jag kunde ju aldrig tro att det skulle gå så här.

Under högstadieåren började det gå fel för pojken.

- Han hamnade i fel umgänge, säger en barndomsvän i Långshyttan. Det var då allting började, när han var väldigt ung och umgicks i fel kretsar.

Men han hade ett stort intresse för motorer och drömde om att köra lastbil. Efter grundskolan i Långshyttan och fordonsprogrammet på gymnasiet i Hedemora, påbörjade han en yrkeschaufförsutbildning i Avesta.

Men chaufförsutbildningen fick ett plötsligt slut efter en våldsam incident på en julfest i Långshyttan i vintras. Efter att han ställt till med bråk blev han utslängd från festen, men återvände med ett hagelgevär som han avlossade i trappuppgången.

För detta dömdes han för olaga vapeninnehav, framkallande av fara för annan samt häleri, eftersom geväret var stulet. Följden blev att han fick flytta från sin mormor och hennes man, till ett behandlingshem norr om Stockholm.

- Han ville dit själv också, för att starta ett nytt liv, säger mormoderns man, som 21-åringen kallade morfar.

Fosterfadern i Svärdsjö kan inte uttala sig om varför det gått så här, eller peka på konkreta misstag som begåtts i samhällets hantering av 21-åringen.

- Jag är fortfarande så chockad av det som hänt, så jag kan inte ha några synpunkter på det. Men någonstans har det ju gått snett, säger han.

TOMMY HARNESK/ BERIT ZÖLLNER

Mer läsning

Annons