Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Borgert vill inte fortsätta

Annons

Han lämnar rektorsjobbet i höst.

Leif Borgert fattade beslutet när det stod klart att stödet för honom var svagt ute i verksamheten.

Högskolans styrelse beklagar och hade gärna sett Borgert som rektor tre år till.

- Borgert har blivit utsatt för en personkampanj, anser styrelseordföranden Anders Fransson.

Högskolan Dalarnas styrelse skulle ha diskuterat rektorsfrågan i går. Men redan före mötet meddelade Leif Borgert att han inte vill fortsätta när anställnings- perioden går ut den 31 augusti.

Efter utfrågningar med berörda grupper på högskolan och en enkät bland fackförbundet Saco:s medlemmar, visade det sig att många ville ha en ny rektor. Beskedet kom på måndagskvällen och det var det som fick Leif Borgert att bestämma sig.

I övrigt vill Borgert ännu inte kommentera sitt beslut. Han har dock tidigare sagt till tidningen att den hårda kritiken inte lämnat honom oberörd:

- Jag skulle ljuga om jag sa att det bara var att skaka av sig.

Styrelseordföranden Anders Fransson framhåller att det är ett mycket tufft jobb att vara rektor på en högskola.

- Kanske rent av ett "självmordsuppdrag", säger Fransson som menar att den långvariga nednötningen kan ha spelat en roll för Borgerts ställningstagande.

Anders Fransson anser att en del av kritiken mot rektorn "saknar kontakt med verkligheten". Inte minst några av de uttalanden som högskolelektorn Göran Bryntse gjort.

- Det är en grav nidbild han målar, säger Anders Fransson.

Redan i december meddelade Leif Borgert styrelsen att han inte ville fortsätta. Men då vädjade styrelsen och fick honom att ändra sig.

- När Borgert tillträdde var Högskolan Dalarna i svår kris. Ekonomin var i ruiner och organisationen i kaos. Det var djupt imponerande att se hur Borgert på kort tid lyckades reda ut allt detta, säger Anders Fransson.

Under Leif Borgerts tid som rektor har högskolans verksamhet vuxit mycket kraftigt och kraven och förutsättningarna har förändrats.

Anders Fransson menar att Borgert fått klä skott för besvikelse över förändringar som han inte alls kunnat råda över.

- Borgert är ingen "insnöad byråkrat". Han är en analytiker med djupa kunskaper i organisation och ledning. Kritikerna ser bara till delar av verksamheten, inte till helheten, säger Anders Fransson.

Studentkårernas representanter i styrelsen har valt att inte uttala sig i rektorsfrågan.

Styrelsen börjar nu arbetet med att rekrytera en ny rektor. En beredningsgrupp med representanter för lärare, studenter och styrelsen har tillsatts.

Formellt utses den nya rektorn av regeringen efter förslag från högskolans styrelse.


Faktaruta:bakgrund | rektorsfrågan

Leif Borgert har varit Högskolan Dalarnas rektor i sex år. Innan dess var han lärare på högskolan.

Den 31 augusti går Borgerts förordnande ut och högskolans styrelse hade gärna sett honom fortsätta tre år till.

Men från annat håll på högskolan har Borgert fått hård kritik. Det har talats om "svågerpolitik" och "demokratiskt underskott". Kritikerna anser att det akademiska innehållet har fått stå tillbaka för rena organisationsfrågor under Borgerts tid.

De som givit Leif Borgert sitt stöd menar att det är oundvikligt med konflikter på en högskola i förvandling. De anser också att de kritiska rösterna fått ta mest plats i debatten och beskriver Borgert som oerhört kompetent och en tillgång för högskolan.

INGER WALLIN

Mer läsning

Annons