Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Borgerligt hyckleri

Annons

Frågan har ställts om jag kan ge exempel på något kommunistiskt land som fungerar demokratiskt. Det är inte så lätt eftersom sådana länder inte får finnas.

De skulle nämligen kunna bli ett föredöme för andra och begränsa det internationella kapitalets tillträde till viktiga marknader, naturtillgångar och strategiska resurser.

Ett par exempel:

q Salvador Allende vann valet i Chile 1970. Bakom den militärkupp som ledde till Pinochets brutala diktatur låg CIA.

q I Nicaragua valdes sandinisterna demokratiskt. Landet försattes genast i blockad av USA, som också finansierade vad som torde vara världsrekord i terrorism mot nicaraguanerna.

q I flera latinamerikanska länder mördas fackliga aktivister och vänsterfolk av dödspatruller utbildade av amerikanska rådgivare.

Budskapet går inte att misstolka: alla socialistiska försök kommer att slås ned med våld. Och överallt står den svenska borgerlighetens partibröder bakom.

Eftersom svenska borgare inte tar avstånd från sina antidemokratiska fränder, och inte fördömer det internationella system som i särklass orsakat mest förtryck, lidande och död, skulle man kunna ifrågasätta deras demokratiska trovärdighet på samma grund som häxjakten nu förs mot vänsterpartiet.

Men till så ohederlig nivå tänker jag inte sänka mig.

Jag föredrar att tro att de är så indoktrinerade av propaganda och religiös tilltro till en ideologi att de omedvetet borttränger fakta som skulle hota deras svartvita världsbild.

Precis som svenska kommunister för 50 år sedan.

BO STAAF

Mer läsning

Annons