Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Borgerliga blocket berett att ta över

Annons

På måndag ska Orsas nya kommunfullmäktige sammanträda första gången. Då gäller det val av presidium och valberedning.

- I nuläget vet vi ju inte vad som gäller. Därför måste vi ha alternativ, beroende på vilken koalition som får makten i Orsa, säger Gillis West, c.

Det har spekulerats mycket vilka partier som ska ingå valsamverkan, sedan vänsterpartiet förra veckan sade nej till socialdemokraternas slutbud gällande tillsättningar i nämnder och styrelser.

Beslutet innebär att dörren står öppen för ett maktskifte, men socialdemokraterna och miljöpartiet fick den gångna helgen stöd av folkpartiet.

- Att vi kom överens om att stödja socialdemokraterna, grundar sig på det alternativ som finns i övrigt. Det är att ett borgerligt styre skulle vara beroende av sverigedemokraterna, och det vill vi inte, sade Olle Jobs, fp.

Vid måndagens kommunfullmäktige var det ingen tvekan vad diskussionerna i korridorerna gällde. De icke socialistiska partierna enades om att ha en träff efter fullmäktigesammanträdet, medan kommunalrådet Ann Beskow sade att inget nytt framkommit, och att arbetarkommunen ska ha en träff i kväll, onsdag, för att diskutera läget.

Gillis West, c, vill inte i detalj avslöja vad träffen efter fullmäktigesammanträdet gav för resultat.

- Vad vi gjorde var att förbereda oss inför valen på måndag. Då ska presidiet väljas, plus den valberedning som ska föreslå alla nämnder och styrelser som träder in vid nyår.

Den nya situationen med att den icke socialistiska sidan har en möjlighet att ta över makten i Orsa, ser Gillis som positiv.

- Det hör till, att om man sysslar med politik, ska man vara beredd att ta över om man når majoritet. Vi har också förberett alternativ, beroende på vilka koalitioner som presenteras på måndag.

BÖRJE LINDH

Mer läsning

Annons