Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Borgerlig allians är spretig högerpolitik

Annons

Låt oss ta några exempel. I punktform förklarar de i artikeln varför deras "nya inriktning" ska synas för folket i Dalarna. En punkt är välfärdspolitiken där de säger sig vilja "få ordning på torpet".

Hur den ordningen ska se ut står oklart eftersom de vill olika saker. Moderaterna vill skära kraftigt i ersättningarna för de sjuka och arbetslösa. Bland annat vill de sänka sjukersättningen till 75 procent de första sex månaderna och dessutom införa ytterligare en karensdag. Detta vill till exempel inte folkpartiet. Vems vilja vinner?

De borgerliga partiernas retorik går ut på att de vill öka den enskilda individens frihet. Vems frihet? De många föräldrar som redan i dag får ihop sin budget med hjälp av barnbidraget? Han som drabbades av en stroke förra året och blev sjukpensionär? En frihet man måste kunna köpa sig till blir inte så mycket frihet för de allra flesta.

Vi vill också fråga vår kollega Kenneth Johansson från centern, hur han tänkt samregera med moderaterna och folkpartiet som vill att Dalarna och andra regioner ska få minskade resurser att använda i arbetet för utveckla näringslivet i regionen? Moderaterna vill inte ens avsätta tillräckligt mycket för att vi ska kunna få hem alla regionala EU-pengar Sverige förhandlat sig till.

Det här är pengar som går till tillväxt och sysselsättningsskapande utvecklingsprojekt. Folkpartiet vill i sin tur kraftigt skära ner på de statliga företagsstöd som ges i områden som redan har ett svårt utgångsläge. Dalarna skulle drabbas hårt.

Det kommunala utjämningssystemet har stor betydelse för Dalarnas kommuner. I dag är det 14 av Dalarnas 15 kommuner som tar del av pengar från utjämningssystemet. År 2004 fick Dalarnas kommuner 815 miljoner kronor sammanlagt - och moderaterna vill avskaffa utjämningssystemet. För att ta ett exempel skulle det innebära att Leksands kommun i år skulle förlora 57 miljoner kronor. Vi undrar därför hur centerns riksdagsledamot Kenneth Johansson ställer sig till det moderata förslaget och vad innebär det för den borgerliga alliansen?

Folkpartiet står fast vid sitt motstånd mot utbyggnaden av högskolan och vill ge färre människor tillgång till högre utbildning. Tillsammans med moderaterna vill de flytta ett stort antal studieplatser till de för dagen populäraste universiteten samt koncentrera forskningen till ett fåtal orter.

Därmed skulle högskolan i Dalarna och andra starka högskolor i landet utarmas. Dessa högskolor är ett resultat av socialdemokraternas medvetna utbyggnad. De borgerliga partiernas säger sig vilja bidra till en modern utbildningspolitik. Lennart Fremling från folkpartiet: Är inte bredden och den regionala spridningen av utbildningen ett viktigt instrument för detta?

De borgerliga partierna har inte heller en gemensam miljöpolitik. Moderaterna vill skära ner kraftigt på miljöanslagen. Miljön får betala ett högt pris för deras stora skattesänkningar. De säger också nej till grön skatteväxling.

De fyra borgerliga partierna säger sig vilja bilda en regering tillsammans och ta över makten i Sverige. De vill till varje pris förändra svensk politik, men till vad?

Det finns inget svar på det och efter att ha tittat på de fyra borgerliga partiernas ekonomiska motioner blir det ännu svårare att hitta den röda tråden. Just nu är alternativet till dagens socialdemokratiska regering en oenig allians med en spretig högerpolitik utan tydliga mål.

PER ERIK GRANSTRÖM,

BARBRO HIETALA NORDLUND, KURT KVARNSTRÖM, ANNELI SÄRNBLAD

Dagens debattkvartett är alla riksdagsledamöter för socialdemokraterna

på riksdagens dalabänk.

ANDERS ABRAHAMSSON

Mer läsning

Annons