Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Borgarpressens underlåtenhet

Annons

I årets valrörelse slog bondfångeriet igenom som accepterad metod att vinna majoritet, en ny trist företeelse i svensk politik. Visserligen var moderaterna i valrörelsen tydliga med att det skulle skapas ett nytt trasproletariat av arbetslösa, långtidssjuka och förtidspensionerade. Men den allmänna politiska image man systematiskt trummade ut var att den gamla högerpolitiken var övergiven och att man nu var ett arbetarparti som skulle avskaffa utanförskapet.

När man köper en tjänst eller en vara har man ett visst skydd genom konsumentlagstiftningen - man har ångervecka eller reklamationsrätt. Men när det gäller en så viktig fråga som vilken regeringspolitik som ska utövas de närmaste fyra åren får man bara kallt konstatera att man sålt en vital kroppsdel till ett djur i skogen om man inser att man lagt sin röst på fel parti därför att man låtit sig duperas av vilseledande marknadsföring. Om möjligt ännu mer olustigt är medias agerande, eller brist på agerande. När det diskuteras politiska förändringar i något parti på vänsterkanten lämnar media aldrig någon sten orörd i jakten på interna motsättningar. Man analyserar och kommenterar oförtrutet.

Men moderaternas påstådda extreme make over blev aldrig föremål för någon kritisk granskning utan accepterades utan ens en axelryckning. Det osannolika att högerpartiet plötsligt förvandlats till ett näst intill socialdemokratiskt "nytt arbetarparti" var tydligen en medial ickehändelse, jämfört till exempel med att socialdemokraterna byter partiordförande.

En obehaglig misstanke tränger sig på att det är den borgerliga ägardominansen inom pressen som sätter agendan för vem och vad som ska granskas kritiskt. Att en valseger för alliansen var av så överordnad betydelse att den inte fick äventyras av klåfingrig journalistik. I så fall är själva demokratins grundvalar i gungning. Som fjärde, kontrollerande statsmakt har medierna en oerhört viktig funktion i det demokratiska systemet. Det är fullt tillåtet, och till och med önskvärt, att propagera politiskt på ledar-, debatt- och kultursidor.

Men journalistiken måste hållas objektiv och oberoende, eftersom det är genom mediernas förmedling av verkligheten som medborgarnas föreställningar om omvärlden till stor del formas.

Medveten underlåtelse att uppfylla detta ansvar är en aktiv handling.

Vi har den ekonomiska, politiska och mediala makten koncentrerad till borgerligheten. De närmaste fyra åren lär vi få vi vänja oss vid "tro inte på det vi gör, utan på det vi säger".

BO STAAF BO STAAF ÄR FRÅN LUDVIKA, ÄR FLIGIT DEBATTÖR PÅ VÄNSTERKANTEN.

Mer läsning

Annons