Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Borgarnas kupp

Annons

- Vi tycker att det är väldigt viktigt att det inte sätts upp något staket vid kommungränsen. Och framför allt så ligger det i elevernas intresse att skolan får den bästa ledningen som den kan få, säger Kurt Josefsson (bop).
Josefsson, Håge Persson (m), Gun Andersson (c), Carl-David Dahlman (kd) och Kjell Carrander (fp) besökte på onsdagsförmiddagen NLT för att berätta om det ovanliga initiativet.


- När frågan om den nya skolorganisationen behandlades i social- och utbildningsnämnden i april krävde vi att rektorstjänsterna skulle annonseras ut externt. Vi lutade oss mot den konsultutredning som gjorts och där det föreslogs att tjänsterna skulle annonseras ut externt.

Oppositionen talade för döva öron. Majoriteten bestående av socialdemokrater och vänsterpartister drev med beslutsamhet igenom att tjänsterna enbart skulle annonseras ut internt inom kommunen. Men framhölls det, människor utanför kommunen kunde också söka tjänsterna.

- Men hur ska människor utanför kommunen få kännedom om tjänsterna när de bara internannonseras? undrar Gun Andersson.
- Vi säger inte att det är något fel på de rektorer vi har i dag. Men det är bra om vi får ett bredare underlag att ta ställning till när tjänsterna ska tillsättas, fortsätter hon.
Kjell Carrander:
- Vi har fått indikationer på att de som i dag arbetar som rektorer inte har något emot att tjänsterna annonseras ut externt.
- Det kommer nog att visa sig att flertalet av de nuvarande rektorerna håller måttet, säger Carrander.

Den "borgerliga rektorsannonsen" kommer att gå i Dalarnas Tidningar, där NLT ingår, i Dala-Demokraten och i tidningen Arbetet i Gävleborgs län.
- Vi lägger ut runt 10 000 kronor på dessa annonser. Vi tycker inte att det kan ligga i kommunens intresse att hemlighålla rekryteringar, säger Kurt Josefsson.
- Vi gör detta för att värna om kommunens intressen. Det är ju också positivt om detta bidrar till att fler flyttar till kommunen, förklarar Håge Persson.

Enligt de borgerligas annons går ansökningstiden ut den 29 augusti. Oppositionen kommer därefter mycket nogsamt och med stort intresse att följa arbetet med rekryteringen av rektorerna. Ett arbete som leds av den nye förvaltningschefen Klas-Håkan Slenning.
Den borgerliga kvintetten förnekar att bakgrunden till annonskuppen är att man misstänker eller tror sig veta att många av dagens rektorer står socialdemokratin nära.
- Lite syrligt så kan man säga att det är väl ingen medborgare i Ludvika kommun som tror att det förekommer politiska tillsättningar av tjänster. Men det var alltså lite syrligt sagt, säger Kurt Josefsson med underfundig stämma.

THORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons