Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Borg utesluter inte höjd bensinskatt

Annons

Finansminister Anders Borg utesluter inte högre skatt på bensin. Han är öppen för att använda både piskor och morötter i klimatpolitiken.

Men först nästa år kommer beskeden om vilka skatter som kan komma att höjas.

Anders Borgs linje är att vara "konstruktivt otydlig" fram till att regeringen presenterar klimatpropositionen nästa höst.

Å andra sidan behöver inte högre bensinskatter innebära att det sammanlagda skattetrycket på bilar måste bli högre, enligt Borg.

Förra miljöministern Lena Sommestad (s) anklagar i en debattartikel i Aftonbladet den nuvarande borgerliga regeringen för att föra en defensiv klimatpolitik. Hon hävdar att den inte är beredd att belasta hushåll och företag med miljöskatter, vilket enligt henne går stick i stäv med slutsatserna i fredagens rapport från FN:s klimatpanel om att ekonomiska styrmedel är effektiva.

Borg anser att den regering där Sommestad var miljöminister i "huvudsak var väldigt planekonomisk" och mest använde sig av regleringar och likande.

Finansministern är öppen för att använda både ekonomiska piskor och morötter i klimatpolitiken. Regeringen vill, som han formulerar det, förstärka det klimatpolitiska inslaget i beskattningen.

Finansministern vill dock inte öka det totala skattetrycket inom transport- och energisektorn eller för näringslivet. Han är däremot övertygad om att en reformering av beskattningen kan ge större effekt på koldioxidutsläppen.

TT

Mer läsning

Annons