Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Bordlägg ärendet"

Annons

Ett tidigare förslag med ökad produktion av koka/kyl-mat drogs tillbaka, bland annat efter prostester från skolförvaltningen, och nu gällande förslag är att produktionen av varmmat ska fortgå på samma plats som tidigare.

Drygt 30 köksanställda inom skolförvaltningen ska i stället lyda under Kommunservice. Kökspersonal i Bjurssåsskolan, Britsarvsskolan, Svärdsjöskolan, Hälsinggårdsskolan och Gruvrisskolan framför starka protester mot det sistnämnda. Tidningens rundringning till skolorna talar sitt tydliga språk.

- Jag tror inte att politikerna vet vad de gör. Det känns absolut inte bra, säger Kerstin Nilsson, husmor på Britsarvsskolan.

Kökspersonalen menar att kommunen i sina försök att stärka Kommunservice offrar en verksamhet som fungerar 100 procentigt bra.

-Vi alla som jobbar i skolan är ju en enhet. Eleverna kommer inte längre att känna samma ansvar i den nya organisationen, säger Monica Wale, ekonomibiträde Hälsinggårdsskolan.

Olika ekonomiska spörsmål och frågor av annat slag har de snabbt kunnat lösa med rektor eller lärare. I det nya centraliserade förslaget måste personalen hela tiden ta omvägen via Kommunservice.

Kökspersonalen menar att hela känslan av att jobba som ett lag tillsammans med övrig skolpersonal går förlorad. Något som i slutänden påverkar dem som kökspersonalen värnar mest om, skolbarnen.

Att ha vuxna i matsalen är en kostnadsfråga. Frågan är om skolförvaltningen i den nya organisationen kommer att kosta på att lärare ska äta tillsammans med elever. Om inte så blir det ett kaos i matsalen för både anställda och elever, menar kökspersonalen.

- Man tappar sugen helt enkelt. Vi är oerhört besvikna. Med det nya förslaget splittrar kommunen ett gott samarbete. Jag vet att många redan börjat se sig om efter ett nytt jobb, säger Lisbeth Olars på Svärdsjöskolan som har jobbat 30 år i skolkök.

- Vi lyssnar på vad barnen vill ha och tillsammans med vår kostsamordnare sätter vi samman en meny som passar många. Vilken nytta vi ska ha av Kommunservice förstår vi inte, säger Lisskulla Snell, husmor på Hosjöskolan.

MATS NILSSON

Mer läsning

Annons