Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Borde värna hyresrätten

Annons

Kostnader för kapital (räntekostnader) utgör en betydande del av den totala kostnadsbilden för fastighetsägare. Men en större del utgörs av driftskostnader för avfall, vatten, värme och el.

I exempelvis Falun har driftskostnaderna stigit betydligt mer än hyresnivåerna i procent. Att som Nils Nilsson hävda att driftskostnaderna inte är ett argument för ytterligare hyreshöjningar är därför mycket märkligt.

Sänkta hyror hotar hyresrätten på sikt.

Om fastighetsägare, kommunala och privata, inte kompenseras för kostnadsökningar kommer intresset för att äga och förvalta hyresfastigheter att minska.

Vi kommer att få se allt fler ombildningar till bostadsrätter eftersom fastighetsägaren inte ser någon anledning att avböja generösa erbjudande från bostadsrättsföreningar. Intresset för nyproduktion av hyresrätter kommer att minska liksom underhållet av befintliga hyreshus.

Hyresgästföreningens krav på sänkta hyror är inget annat än ett skott i foten.

Nils Nilsson påstår att de kommunala bostadsbolagen drivs marknadsmässigt med avkastningskrav och på konkurrensutsatt marknad.

Inget kan vara mer fel.

Öbo i Örebro brukar framhållas som ett föredöme bland kommunala bostadsbolag. Men Öbo drivs inte marknadsmässigt och är definitivt inte utsatt för någon vidare konkurrens. Öbo har 23300 lägenheter vilket motsvarar drygt 70 procent av alla hyresrätter i Örebro.

Avkastningskravet är 25 miljoner kronor årligen och vinstutdelningen till ägarna, skattebetalarna, var förra året 1,8 miljoner kronor. Detta ska jämföras med en årlig omsättning på 1,2 miljarder kronor (2004).

Marknaden för hyreslägenheter är kraftigt reglerad. Kommunala bostadsbolag bestämmer i förhandlingar med hyresgästföreningen hyresnivåerna i Sveriges kommuner. Avsaknaden av fri konkurrens är total.

Våra medlemmar livnär sig på hyresrätten och hyresrätter är en förutsättning för tillväxt i kommunerna.

Våra medlemmar värnar hyresrätten som upplåtelseform. Det borde hyresgästföreningen också göra.

ANNELIE NISSER ANNELIE NISSER, FALUN, ÄR OMBUDSMAN FÖR FASTIGHETSÄGARNA MELLANSVERIGE.

Mer läsning

Annons