Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Böner och blommiga korridorer

Annons

På klassrumsdörren sitter en bild med texten Gud älskar alla lika mycket. Förskolläraren Gun-Britt Pedersen radar upp de fyra eleverna i klass F-2 och tar var och en i hand.

- Godmorgon, Jakob! Vilken sida har du vaknat på i dag?

- Slösidan, mumlar Jakob Dahlberg och går in till sin bänk.

Två av sex elever är sjuka, så Immanuelskolans yngsta klass innehåller bara fyra pojkar denna onsdag. Det är högt till tak i klassrummet och pojkarna sitter i traditionella bänkar vända mot fröken.

Hampus Domert drar av ett almanacksblad och Kornelius Rehnström läser upp dagens datum och att Vilhelm och Helmi har namnsdag.

- Vilhelm hette min pappa, berättar fröken och så följer en diskussion om pappor, flugor, x-boxar och kollekt.

Varje skoldag börjar med en kort morgonsamling då lärare och elever kan prata om ett bibelord och be tillsammans. När Gun-Britt vill prata om Jesus som en förebild utbrister Kornelius:

- Min förebild är Angus Young (gitarrist i hårdrocksbandet AC/DC).

Efter att tillsammans konstaterat att Jesus var "snäll, sträng, schysst och fredsam" är det dags för bön och de som vill knäpper händerna.

- Tack Jesus för att du hör våra böner och för att du välsignar dem som barnen tänkt på, avslutar fröken och så springer barnen iväg till dagens första lektion: Musik.

I klassrummet bredvid har 3-5:an bild. Förutom den kristna profilen har Immanuelskolan en estetisk-praktisk inriktning som genomsyrar de flesta ämnen.

- Vi ska låta korridoren blomma i vår, förklarar klassföreståndaren Annika Westerlund.

De elva eleverna i år 3-5 målar blommor, klipper ut och häftar upp dem på väggen utanför klassrummet.

Vid fönstret sitter Sakarias Rehnström och Simon Paajanen. De har tidigare gått på Medväga respektive Tunets skola och trivs båda bra på Immanuelskolan.

- Medväga var också en bra skola, så det är inte så stor skillnad, säger Sakarias som går i fyran.

- På Tunet var det mer bråk. Det är skönt att vi inte är så många här. Man får hjälp direkt om man behöver det, säger Simon som går i femman.

Att skolan är kristen är inte så märkvärdigt, tycker grabbarna.

- Man ber typ 30 sekunder och så börjar matten på en gång. Vill man inte be kan man sitta ner och tänka bara, säger Simon.

- Jag är kristen, men är man inte det kan man bara ta det som en vanlig skola. De flesta här är okristna. När jag räknade var det bara tolv på hela skolan som var kristna, säger Sakarias.

Finns det något som är sämre med den här skolan?

- Att man inte får ha med sig yu-gi-oh-kort, Harry Potter och att vi inte får köra herre-på-täppan.

- Men vi kör herre-på-täppan på marken istället, det är ungefär som brottning.

KARIN DIFFNER

Mer läsning

Annons