Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bondfångare försökte lura till sig ett kontonummer

Annons

Uppenbart är det ett av de i media uppmärksammade så kallade Nigeriabreven som nu har dykt upp i elektronisk form i Västerbergslagen. Enligt bedömare handlar det om kvalificerat bondfångeri där personer som inte tänker sig för lätt kan falla till föga inför lockelsen att få en stor penningsumma.

- Det här är ju hårresande. Någon i Nigeria har letat reda på mig här i Grängesberg och vill att jag ska lämna ut uppgifter om mig själv och mitt kontonummer i banken. I brevet står vidare att de kommer att höra av sig senare men det kommer de naturligtvis aldrig att göra, säger Valfridsson som personligen inte hör till de lättlurades skara.

- Jag är inte naiv, men det finns säkert någon stackare som går på det här. Lämnar man ut personliga bankuppgifter kan de ju tömma hela kontot. Nu känner jag att jag måste varna alla andra som har fått eller kanske får liknande mail.

Brevet, som är skrivet på engelska, inleds med att ärendet är strikt konfidentiellt, underförstått att mottagaren inte får prata om det inför andra människor.

"Herr Paul" uppger sig vara representant för Nigerias nationella oljebolag (NNPC). Han skriver vidare att han står i kontakt med den nigerianska kommerskammaren. Uppgifterna är förmodligen avsedda att göra ett trovärdigt intryck.

- Vi behöver en främmande partner för att kunna operera via konton i utländska banker. Var vänlig och sänd oss er fullständiga bankinformation och hur vi kan kontakta er. För er medverkan går vi med på att erbjuda 30 procent av pengarna, lovar den okände skrivaren.

- Man får ju en hel del konstiga meddelanden på datorn men det här var väl magstarkt, säger Valfridsson avslutningsvis.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons