Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bönder, som aldrig haft semester, får guldmedalj av kronprinsessan

Annons

På gården Knuper i Brunnsberg har Bertil Martinsson och hans fru, Karin Fält Martinsson, alltid levt ett strävsamt liv efter gamla värderingar.

Båda är uppvuxna med föräldrar som haft djur, och därför föll det sig alldeles naturligt för dem att de fortsatte som deras förfäder gjort.

- Vi har alltid levt som man gjorde förr, med tre generationer i gården, där alla hade sin viktiga uppgift, berättar Karin. Våra ungar har aldrig gått på dagis utan det har varit dagis här i stället, där de gamla tog hand om barnen när de var små.

- Det har alltid varit en fördel att ha det så. Alla hade nytta av varandra, säger Bertil Martinsson.

Någon semester har de aldrig varit på.

- Jo, du var i Stockholm och tittade på Elitloppet en gång, rättar sonen Torbjörn, som också arbetar på gården och ska ta över när pappa Bertil nu får pension.

- Jo, jag var i Stockholm, men det var bara över dagen och det regnade hela tiden, så att vi fick titta på loppet genom ett fönster, kontrar Bertil.

Hela livet har de levt på vad gården och djuren gett dem. Det har inte varit en dans på rosor direkt och de har många gånger fått snåla på pengar.

- Men vi brukar säga att lite räcker och mycket går åt, säger både Bertil och Karin, som samtidigt betonar att det är tack vare de frikostiga bidragen från Besparingsskogen som det går att leva som bonde i Älvdalen.

Egentligen var det ett misstag att de började med mjölkproduktion;

- Vi skulle köpa en tjurkalv efter en ko i granngården för att slakta och få kött, berättar Karin.

Men det var ingen tjurkalv, utan en kokalv som föddes. Och en sådan slaktar man inte. Nu har familjen ett 80-tal nötkreatur, lite smådjur och ett tjugotal mjölkkor.

Det är just mjölkkorna som gör att de nu får sitt livs första vistelse på lyxhotell och guldmedalj av självaste kronprinsessan Victoria.

De har nämligen under 23 år levererat mjölk av allra bästa kvalitet från sin gård. Och för alla dessa år belönas de nu av organisationen Svensk Mjölk tillsammans med 65 andra mjölkbönder i landet.

Den 11 februari åker de till hotell Hilton vid Slussen i Stockholm och inkvarterar sig. Finklädda och uppsnofsade ska de dagen efter först träna på hur man ska uppföra sig i kungligt sällskap och därefter är det dags för den stora stunden då de får ta emot medalj av kronprinsessan.

- Det ska bli ett riktigt äventyr, säger både Bertil och Karin.

Sonen Torbjörn får vara hemma och ta hand om djuren och slipper ta på sig kos-tym och slips.

BJÖRN REHNSTRÖM

Mer läsning

Annons