Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bönder slipper köra spannmål

Annons

Skophämtning innebär att spannmålen hämtas, torkad eller otorkad, hemma hos bonden av lastbil med container.

Lantbrukaren Gunnar Berg i Klämshyttan blev den som beställde den första skophämtningen i kommunen i år. Han hade drygt tio ton höstvete som skulle lastas och köras till en siloanläggning i Västerås.

- Det är första gången jag överhuvudtaget gör det här. Jag hade mjölkkor fram till förra året då jag gick över till att odla spannmål, så jag kan inte göra någon jämförelse, säger han.

Lastbilen som hämtar spannmålet är en timmerbil som utrustats med containrar. Kjell Eriksson från Gustavssons Åkeri i Älvdalen är den som hämtar spannmålet hos Gunnar Berg.

- Jag har varit här nere i ett par dagar och kört spannmål, säger han.

Skophämtningen är alltså ett nytt användningsområde för timmerbilar.

Mats Erlandsson, säljare på Lantmännen, poängterar att skophämtningen inte är ett ett tvång utan en alternativ metod att hantera vissa spannmål.

- I Västmanland har man haft skophämtning på försök i fyra år och där har det kommit i gång bra. Här i Hedemora har vi hållit på i två år och ser en ökning av skophämtning sakta men säkert, säger han.

Att det tar några år innan metoden anammas har sin grund i olika orsaker.

- Det tar tid att bryta traditionen, man är van att ta sin traktor och kärra och åka till silon. Man måste också ha någonstans att lägga upp spannmålet på hemmavid, en platta eller en kärra, säger Erlandsson.

Det Erlandsson ser som en fördel med skophämtningen är att transportledet för visst spannmål kortas.

- I stället för att man kör det till oss med traktor och sen i alla fall måste lasta det på en lastbil så kan man nu direkt köra spannmålet dit det ska.

Containrarna på lastbilarna har dessutom olika fack vilket gör att de kan transportera olika typer av spannmål på samma resa.

MATS NILSSON

Mer läsning

Annons