Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bondekultur som den såg ut förr

Annons

Lördagens fäboddag på Järna hembygdsgård är en av hembygdsföreningens största aktiviteter. Målet är att visa upp den gamla bondekulturen som den faktiskt såg ut. Bland djur och hantverkare i arbete fanns också ett gärdesgårdsbygge, en alltmer sällsynt tradition.

- I våra stadgar står att vi ska visa det gamla bondesamhället, därför har vi den här dagen, säger Ingrid Johansson från Järna hembygdsförening.

Under dagen hade hembygdsgårdens hus öppet för besökare. I några fanns hantverkare och tillverkning av smör och ost med gamla metoder visades.

- Vi har väldigt många saker från den tid då det fanns kor på varenda gård häromkring, säger Ingrid Johansson.

Fäboddagen avslutar också sommarens säsong, där midsommarfirandet är en annan viktig tradition.

- Detta är vårt sista stora evenemang innan julmarknaden, säger Ingrid Johansson.

Närmare 200 besökare fanns med under dagen, och de kunde bland annat lyssna till Järna spelmanslag och höra Land Alice Gustafsson från Leksand berätta om gamla tiders fäbodliv.

- Vi är här för att titta på djuren och se hur husen ser ut på insidan, säger Anna-Lena Åhl-Persson som hade döttrarna Emma och Lina med sig.

Pers Per-Göran Larsson, till vardags ansvarig för skötseln av hembygdsgården, hade under den gångna veckan lärt sig tekniken att bygga gärdesgård. Under lördagen visade han hur det går till att förnya hembygdsgårdens inhägnad.

- Jag har lärt mig på en vecka av mina läromästare John och Sven Lindholm, säger Per-Göran.

Traditionen med gärdesgårdar har blivit allt svårare att hålla vid liv, mycket på grund av det moderna skogsbruket.

- Det är svårt att få tag på rätt sorts träd, både till vidjor och störar. Men det finns de som kämpar på, det här virket kommer från Äppelbo.

CARL-MAGNUS FAGERHOLM

Mer läsning

Annons