Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bonde tvingas städa upp på gården

Annons

Ägaren till en bondgård får nu föreläggande av miljö- och räddningsnämnden att städa upp på och kring gården, annars hotas gården av vitesföreläggande.

- Men vitesbeloppen är nog inte det allvarligaste. Eftersom vi också rapporterar till länsstyrelsen så riskerar bonden att mista EU-bidrag som uppgår till mellan en halv och en miljon kronor, säger miljöchefen Lennart Bojort.

Nämnden har en längre tid haft ögonen på gården och försökt komma till någon frivillig lösning. Men inget har hänt och nu tar nämnden i med hårdare nypor, dels vitesförelägganden på 20 000 kronor och dels polisanmälan för utredning av eventuellt miljöbrott.

Det är en rad problem på gården. Nämnden pekar speciellt på gödselhanteringen, som är under all kritik med gödsel som rinner ut okontrollerat över markerna från dyngstackar och urinbrunn.

- Vi kräver att gödseln ska spridas på åkrarna och harvas ned, säger Bojort.

Under en traktor har olja läckt ut och där krävs sanering av marken. Ett upplag av konstgödsel ligger på skyddsområdet till en vattentäkt och det är inte tillåtet. Ett fallfärdigt skjul, döda träd, oljedunkar och tunnor, miljöfarliga batterier som står vind för våg är några andra problem.

Nu kräver nämnden att bonden tar itu med de påtalade missförhållandena och det ska vara klart inom en månad, senast den 28 november.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons