Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bonde håller ministertal

Annons

- Det är lite pirrigt men hedersamt, förklarar Anders. Konferensen som hålls i Stockholm arrangeras av FAO, som är FN:s fackorganisation för jordbruk, skogsbruk och fiske. Det är med anledning av Världslivsmedelsdagen på lördag som frågorna om mat, makt och mångfald diskuteras idag, av inbjudna gäster från bland annat Indien och Italien.

Andes Munters som tillsammans med hustrun driver ett jordbruk baserat på mjölkproduktion har runt 100 mjökkor och lika många ungdjur.

- Vi brukar 170 ha åkermark varav 130 ha används för vallodling och bete och cirka 40 ha till spannmålsproduktion. Dessutom köper vi spannmål av lokala odlare.

Anders och Gunilla har haft kor sedan 1973, dessförinnan hade de får. I sitt tal börjar Anders med en tillbakablick till 1946 då hans far Ragnar köpte en traktor och åren på 1950-talet då kemiska bekämpningsmedel började användas i jordbruket.

- Vilken revolution med ogräsfria åkrar, konstaterar Anders och berättar om den avlånga sprutan som alltid fanns till hands då någonting surrade i luften.

- DDT stod det med stora bokstäver på den, ett helt ofarligt preparat på den tiden.

Anders minns också hur det gick till då alla lövträd i skogen och i dikesrenarna skulle bort, bland annat genom fickning på hyggena, giftbehandling som ofta utfördes av sommarlediga skolbarn.

- Efter avslutad arbetsdag stod kläderna för sig själva, fulla av sötluktande hormoslyr.

Det var inte många då som funderade på följderna av alla gifter som spreds i naturen.

Anders funderar i alla fall nu.

- För fyra månader fick jag reda på att jag drabbats av leukemi, om än i stillsam form. En tanke som ständigt dyker upp hos mig är om all den exponering av kemikalier som jag frivilligt utsatt mig för har haft någon inverkan.

Anders och Gunillas miljöintresse väcktes dock redan på 1980-talet sedan de fått kritik för en "hänsynslös skogsavverkning".

- Vi blev först mycket arga men efter syn på platsen och diskussion med den som anmält oss förstod vi att det fanns flera värden än bara träden på vårt skogsskifte. Anders och Gunilla blev medlemmar i Svenska Naturskyddsföreningen och nu är Anders dess ordförande i Dalarna och också i Järna.

I dag ska Anders förklara för jordbruksministerna och de andra dignitärerna och forskarna att han tycker att det är ett stort och skrämmande systemfel i världens jordbrukspolitik då bönderna stimuleras att odla fram ett stort spannmålsöverskott som dumpas på världsmarknadent.

- I Sverige skulle vi i stället för att odla spannmål på en del av jordbruksmarken eller lägga den i träda ta fram kraftfoder hellre än att importera detta.

- Närproducerat foder är bra för bonden, samhället och den biologiska mångfalden.

Anders konstaterar att på farfars tid harvade de bort ogräset.

- Sedan två år tillbaka har vi ogräsharvat med mycket gott resultat, spannmålen på harvade åkrar ser ut att hålla en högre volymvikt än den som besprutats.

Anders och Gunilla Munters lantbruk är inte helt ekologiskt, men under de senaste två åren har de helt avstått från att använda kemiska bekämpningsmedel.

- Detta känns oerhört tillfredsställande.

Anders avslutar sitt föredrag med att erinra om mors insektsspruta som låg på kåpan ovanför vedspisen, fylld med ofarligt DDT.

JAN NORBERG

Mer läsning

Annons